Múzeumhajó

Több mint hárommillió dollárból újítják fel az Auróra cirkálót

Jelentősen kibővül és tematikailag megújul a múzeumhajó tárlata is, amelyben a korábbinál kevésbé hangsúlyosan mutatják be az 1917-es év eseményeit.

2014.09.23 05:30MTI
Fotó: Wikipédia

Több mint hárommillió dollárból újítják fel az 1917-es oroszországi forradalom jelképét, az Auróra cirkálót.

A jelenleg múzeumként működő, Szentpétervárnál a Néva-folyón álló Auróra négy vontató segítségével jutott el vasárnap a 40 kilométerre fekvő kronstadti hajógyárba. A műveletben 11 kisegítőhajó és másfélszáz szakember vett részt. A tervek szerint átvizsgálják, felújítják és átfestik a hajótestet - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

A munkálatokat, amelyek a számítások szerint 3,3 millió dollárba (800 millió forint) kerülnek, körülbelül másfél év alatt végzik el, és az Auróra 2016-ban térhet vissza a Petrogradszkaja rakpartnál kijelölt állomáshelyére.

Jelentősen kibővül és tematikailag megújul a múzeumhajó tárlata is, amelyben a korábbinál kevésbé hangsúlyosan mutatják be az 1917-es év eseményeit. Az Auróra-cirkálót 111 éve, 1903 júliusában állították szolgálatba a Balti flottánál, amelynek 1948-ig volt a tagja.

A hajó részt vett az orosz-japán (1904-1905) háborúban, az első és a második világháború ütközeteiben, valamint az 1917-es oroszországi eseményekben.

Az Aurórát 1945-47 között kijavították, 1948-tól a Néván állomásozik, és 1956-ig a leningrádi Nahimov tengerészeti iskola tanhajója volt. Az Auróra 1957-től múzeumhajó, a legutóbbi nagyjavításon 1987-ben esett át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.