Mesterséges intelligencia

Elon Musk tízmillió dollárral támogatja a "jószándékú MI" kifejlesztését

A világhírű üzletember szerint a mesterséges intelligenciák fejlesztése az egész emberiségre nézve veszélyes lehet.

2015.01.17 18:15ma.hu

A The Guardian pénteken számolt be róla, hogy Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX alapítója tízmillió dollárt ajánlott fel a mesterséges intelligencia (MI) kutatások támogatására. Musk szerint az MI-kutatásokban komoly veszélyek rejlenek: ha nem vigyázunk, a jövő szuperintelligens számítógépei könnyen ellenünk fordulhatnak. Véleményét számos tudós is osztja, akik január elején egy, a Future of Life Institute (FLI) által közzétett nyílt levélben hívták fel a figyelmet az okos számítógépek építésének "buktatóira".

Shutterstock fotó - Phil Stafford

A milliárdos feltaláló és üzletember által felajánlott pénzből egy, a "jószándékú MI" kifejlesztését támogató ösztöndíjat hoznak létre. A támogatásra január 22-től lehet pályázni. Az FLI hangsúlyozta, hogy nem csak Mi-fejlesztők jelentkezését várják, hanem olyan kutatókét is, akik a kapcsolódó tudományterületekkel - például gazdaságtannal, joggal, etikával vagy politikatudománnyal - foglalkoznak.

"A vezető kutatók szerint az MI-k biztonságossá tétele fontos feladat. Egyetértek velük, ezért is döntöttem úgy, hogy tízmillió dollárt fordítok azoknak a kutatásoknak a támogatására, amelyek célja, hogy biztosítsák, hogy az MI valóban hasznos legyen az emberiség számára" - nyilatkozta Musk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.