Szupervonat

Tíz éven belül megépülhet Elon Musk csodavonata

Hyperloop megépítésén több mint száz mérnök, kutató és egyetemi hallgató dolgozik.

2014.12.21 08:19ma.hu

Elon Musk, a PayPal, a Tesla Motors és a SpaceX alapítója 2013-ban mutatta be egy futurisztikus, környezetbarát és nem mellesleg elképesztően gyors vonat, a Hyperloop terveit. A vonat, amely a számítások szerint akár 1300 km/h-ás sebességgel is szállíthatná az utasokat az amerikai nagyvárosok között, pillanatok alatt elnyerte a szakma és a közvélemény tetszését. Igen ám, csakhogy miután Musk közölte, hogy túl elfoglalt ahhoz, hogy megépíttesse, úgy tűnt, a tervek végleg az íróasztalfiókban maradhatnak.

Egészen mostanáig. Vezető amerikai szakemberek - köztük a NASA, a SpaceX, az Airbus és a Yahoo fejlesztői - a közelmúltban úgy döntöttek, hogy közös erővel megépítik a szupervonatot, és megalapították a Hyperloop Transportation Technologies nevű céget.

A Wired cikke szerint a projektben több mint száz mérnök, és az UCLA építészettel és formatervezéssel foglalkozó karának több tucat hallgatója vesz részt. A csapat célja, hogy tökéletesítse a Hyperloop terveit. Úgy látják, közös erőfeszítéssel tíz év alatt megépíthetik az kinyomású kabinokkal felszerelt csúcsvonat első vonalát, amelyen robotpénztárosok és hordárok szolgálják majd ki az utazókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.