Elon Musk vs. MI

Vasember: a mesterséges intelligencia lesz a vesztünk

Testla elektromos autó, napenergia. űrutazás - az "igazi" Vasember kétségtelenül elkezdte diktálni a jövő alakulását. Ám a mesterséges intelligenciával kapcsolatban még ő is pesszimista. Nem a terminátorok irtanak ki minket, hanem a "spamszűrők"?

2014.10.10 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A dollármilliárdos Elon Musk kimondva, kimondatlanul is példaképként szolgált a Robert Downey Jr. által alakított Vasember (Iron man) megalkotásakor. Kétségtelen, hogy a Tesla Motors és a SpaceX vezérigazgatója már eddig is óriási dolgokat tett az asztalra, igazán nem lehet pesszimista jövőképpel vádolni. Pedig van olyan terület, ahol ő is aggódva tekint előre...

Egy San Francisco-i rendezvényen adott hangot annak az elképzelésének, miszerint a mesterséges intelligencia fejlődése előbb-utóbb jövőnket fogja fenyegetni. Különösen amiatt aggódik a milliárdos, hogy az emberiség nincsen tudatában ennek a veszélynek.

"Nem hiszem, hogy bárki felfogta volna, milyen gyorsan lépdel előre a mesterséges intelligencia. Különösen abban az esetben, amikor az adott gép ismétlődően önfejlesztő [..] és olyan területen tevékenykedik, ami káros lehet az emberiség számára. Például, ha módjában áll dönteni a spam sorsáról, és számításai szerint a levélszemét megszüntetésének legjobb módja egyszer csak az lesz, ha megszabadul az azt küldő emberektől." - nyilatkozta Musk.

Ezen téren meglevő szkepticizmusa egyébként nem újkeletű, egy korábbi tweetjében például ezt írta: "Szuperóvatósnak kell lennünk a mesterséges intelligenciával. Nagyobb veszélyforrás rejlik benne, mint az atombombákban".

És ön mitől tart jobban? A túlságosan intelligenssé váló MI-tól vagy az atomcsapástól?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.