Fénykard, robotok és űrutazás a terítéken

Hamarosan megvalósul a Csillagok háborúja?

Hat olyan technológiát mutatunk be, mely a közismert filmből származik, és hamarosan már nem csak a fantáziánkban létezhet, hanem akár a való életben is használható lesz.

2014.12.03 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Kezdésnek, ha még nem látta volna, itt a hetedik - Star Wars: The Force Awakens című - rész előzetese:



A fent látottak természetesen csak a számítógépekben és a trükkmesterek speciális laboratóriumában léteznek, de közülük hat akár nemsokára valósággá is válhat. Például a fenti trailerben látható, Tatooine-on guruló robot. Már létezik ehhez hasonló eszköz; 100 dolláros áron kínálják a Sphero nevű robotlabdát, melyet okostelefonról vagy táblagépről lehet irányítani.

De ott van a terepsikló (landspeeder) is, mely nagyjából a Jedi visszatér óta mozgatja a sci-fi rajongók fantáziáját. A kvázi repülő motorként funkcionáló eszközhöz hasonlót a Malloy Aeronautics mutatott be, Drone 3 néven, mely egyelőre ugyan egy embert nem bír el, de a fejlesztések ígéretesek. És ott van az űrkutatással foglalkozó Aeroflex is, melynek lebegő motorját már tesztelték is a Mojave-sivatagban. Az viszont szinte biztos, hogy emberi irányítással olyan sebességgel nem lehet majd manőverezni, mint ahogyan azt Luke és a birodalmi rohamosztagosok tették az Endor holdon. Ehhez egyszerűen túl lassú az emberi reakcióidő (jediknek persze sikerülhet a trükk még egy erdőben is).

Amint arról már mi is írtunk, az Elon Musk által irányított SpaceX rakétája, a Falcon 9 hamarosan újrafelhasználhatóvá válik. Ehhez űrbeli küldetésének teljesítését követően vissza kell térnie a Föld légkörébe, és ott stabilizált repüléssel eljutni egy vízi leszállóplatformig. Erről a stabilizációról egy X-szárnyú kialakítás gondoskodik.

Kicsit fogósabb a fénykard (ami hazánkban lézerkard néven vált ismertté). Szubatomi szinten már sikerült jelentős lépéseket tenni efelé az MIT és a Harvard Egyetem kutatóinak, akik képesek voltak fényből molekulákat "létrehozni", és azokkal "foton-tárgyakat" alkotni. Miért ne lehetne ezen a módon akár fénykardot is csinálni? Nos, méretbeli problémák miatt, de remélhetőleg ennek leküzdését is megoldják a tudósok a nem túl messzi, messzi jövőben...

Aki érdeklődik a katonai fejlesztések iránt, az ugorhat is a következő bekezdésre: az amerikai haditengerészet ugyanis már aktívan alkalmaz lézerágyút. A USS Ponce-on szolgáló fegyverrel nem szárazföldi célpontokat támadnak, hanem levegőből érkező veszélyeket hárítanak el. Tesztek szerint elég hatékony dróntámadásokkal vagy a hajóra kilőtt rakétákkal szemben. Igaz, kevésbé látványosan működik, mint a Star Wars-ban: nem röppen ki belőle egy rövid fénynyaláb(-sorozat), ehelyett a célpontba - relatíve hosszú idő alatt - kicsiny lyukat égetve teszi ártalmatlanná a támadófegyvereket.

Végül ott van az űrutazás témaköre. Millennium Falconnal valószínűleg jó darabig nem fogunk röpködni, de a kereskedelmi űrrepülés beindulása a küszöbön áll - többek között pont a fent említett SpaceX-hez hasonló magáncégek fejlesztéseinek köszönhetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.