Pörköljön oda nekik, John!

Lézerágyút a repülőkre!

Új köntösben térhet vissza egy második világháborús légvédelmi módszer.

2014.09.19 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Air Force Research Laboratory

A második világégés során jelentek meg azok a bombázók, melyeket nem (csak) vadászrepülő-kísérettel fedeztek, hanem magukban hordozták légvédelmi megoldásukat. A törzsre szerelt géppuskaállásokkal alaposan meg lehetett szórni a támadó ellenséges repülőket, a nagy sebesség és utóbbiak manőverező-képessége persze behatárolta a technika sikerességét. Ennek ellenére a farokrészében még mindig ilyen légvédelmi rendszert üzemeltető B-52-esek egészen 1972-ig, a Vietnami háborúban is szolgálatban álltak.

Nagy valószínűséggel a szilárdtest-töltettel üzemelő, repülőgépekre telepített kilövőrendszerek kora végleg leáldozott, de maga az elképzelés újra "divatba jöhet". Aero-adaptive Aero-optic Beam Control, röviden ABC az elnevezése annak az új rendszernek, ami egy 360 fokos szögben elforgatható lövegtoronyban kap helyet. A lézerrel operáló egység a beérkező rakétákat hivatott semlegesíteni. Méghozzá meglehetősen hatékonyan: a technikát kifejlesztő Lockheed Martin bejelentette, hogy egy átalakított, kereskedelmi forgalomba szánt sugárhajtású repülővel már nyolc sikeres teszten vannak túl.

A Lockheed szerint jelenleg csak a legnagyobb bombázókon van helye a rendszernek, de nem kételkednek abban, hogy a technológia fejlődésével a fegyver annyira miniatürizálható lesz, hogy egy vadászgépre is felfér majd. Erre pedig szükség is van, hiszen hiába fejlesztette az amerikai légierő az elmúlt két évtizedben harci eszközeinek lopakodó képességeit, továbbra is korlátokat jelentenek a méretek, a formák, de leginkább a költség tekintetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.