SpaceX találmány

Önműködő drón-anyahajó az űrrakétáknak

Az űrutazás olcsóbbá tételének egyik fontos lépése, hogy a repülés során használt elemek minél nagyobb része újra használható legyen. Ehhez kell egy saját magát irányítani képes anyahajó - amit egy magánvállalkozás épített meg.

2014.11.27 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: SpaceX

Egészen napjainkig az összes, űrbe tartó rakétának "eldobható" kilövőrendszere volt, vagyis csupán egyetlen alkalommal lehet őket felbocsátani, visszahulló alkatrészeikről lemondott tulajdonosuk. Egyetlen kivétel volt ez alól; az űrsiklókat számos alkalommal vetették be, ám azok már kiöregedett, nyugdíjazott technikát alkalmaznak. És még ezeknek is külső - drága - tankra volt szükségük a felszálláshoz.

Ha egy valóban és (szinte) teljes mértékben újrafelhasználható rendszert alkalmaznánk, az drámai mértékben faraghatná le a költségeket. Valami ilyesmin dolgozik a magánpénzből működtetett SpaceX vállalat, saját tervezésű Falcon 9 rakétájának frissítésével szeretné megvalósítani ezt a célt. A SpaceX elképzelése szerint, miután a rakéta feljuttatta az űrbe rakományát, biztonsággal visszaereszkedhet(ne) a bolygóra. Ehhez azonban egy teljesen új területen kell fejleszteni: leszállóhelyet kell készíteni a rakétá(k)nak.

Elon Musk - róla mintázták a filmbéli Vasembert - már megint egy lépéssel mindenki más előtt jár. A SpaceX vezérigazgatója Twitteren osztotta meg az "autonóm űrkikötő drónhajó" tervét, mely leszállópályaként szolgálna az űrből visszatérő Falcon 9 rakétáknak. A 30x90 méteres vízi eszköz "szárnyakkal" rendelkezik, hogy szükség esetén akár 70 százalékkal is megnövelhesse a leszállófelületet. Emellett a mélytengeri olajfúrótornyoknál használt meghajtómotorokkal is ellátták, hogy viharban is tartsa - 3 méteres pontossággal - a neki kijelölt pozíciót.

Annak érdekében, hogy a rakéták biztonsággal le tudjanak szállni a meghatározott GPS-koordinátára, "hiperszonikus rács uszonyokat" szerelnek rájuk a SpaceX mérnökei, mint egy, a Csillagok háborújából ismerős X-szárnyú esetében. Ezek a szárnyak a kilövés során a rakétatestbe húzódva várnak feladatukra, de az atmoszférába való visszalépéskor már kinyílva segítik az eszköz navigációját. Nézze csak!



A SpaceX tervei szerint a következő fellövés és áruszállítás után már meg is próbálkoznak a leszállással, ami aztán vagy sikerül, vagy nem (szó szerint, Musk is nagyjából 50 százalékot jósolt a projekt sikerével kapcsolatban). De, még ha nem is jön össze a manőver, akkor sincsen gond, hiszen ebben az esetben csak az történik, ami eddig mindig: a rakéta nem lesz újrafelhasználható. Ennek ellenére Musk bizakodó, állítása szerint a következő 12 hónapban legalább egy tucat fellövésük lesz, és elég valószínű - a SpaceX CEO-ja szerint 80-90 százalék -, hogy ebből legalább egyszer már újrafelhasznált rakétát küldenek majd az űrbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.