Fémgyűjtők

Hajótemető az űrből

Elképesztőek az amerikai Landsat-8 távérzékelő műhold OLI (Operational Land Imager) műszerével készített felvételek!

2014.10.04 09:00ma.hu

Mint ismeretes, kisebb-nagyobb hajók tízezrei róják a világ tengereit és óceánjait, közülük mintegy 50 ezerrel kereskedelmi teherszállítást végeznek, további 30 ezer személyszállító hajó, komp, halászhajó, vagy más munkára alkalmazzák - és ebben még nincsenek benne a hadihajók!

De mi történik, ha a hajók kiöregednek a munkából? A legtöbb esetben a parton végzik, a szó szoros értelmében is. Általában Ázsia valamelyik partján - írta az Űrvilág.hu. A bontásukban vezető szerepet játszó – az össztömeg 97%-át hasznosító – öt ország Törökország, Kína, Pakisztán, India és Banglades.

Ez utóbbiba leshetünk be az amerikai Landsat-8 távérzékelő műhold OLI (Operational Land Imager) műszerével készített felvételek segítségével.

Kép: NASA EO / Robert Simmon, Jesse Allen / USGS

A felvétel Bengál-öböl bangladesi partjának egy szakaszát mutatja, Chittagong városától északra, 2013. december 1-jén. A szándékosan a sekély partra vezetett, ott megfeneklett óceánjáró hajók számára ez a végállomás...

Kép: NASA EO / Robert Simmon, Jesse Allen / USGS

A fenti űrfelvétel kevesebb mint három hónappal később, 2014. február 19-én készült. Vannak újonnan érkezett roncsok, másokat már részben vagy teljesen elbontottak, megint mások kicsit elmozdultak. A 2013-as évben majdnem 200 hajót szedtek szét Bangladesben.

A hajók 75-85%-a acél, szerkezetüket szinte csak kézi erővel, a legegyszerűbb szerszámokkal bontják szét az itt dolgozó emberek. Az acél alkatrészeken túl, más hasznosítható elemek is előkerülnek a hajókból: gépek, berendezések, bútorok, amiket máshol még újrahasznosítanak.

Banglades ásványkincsekben, így vasércben is szegény állam. Az ország vasfelhasználásának túlnyomó része, mintegy 70%-a ebből a forrásból származik.

A hajók szétszerelése és újrahasznosítása elvileg lehetne egy környezetkímélő tevékenység is. Valójában nem feltétlenül az: a parti vizek olajjal, vegyszerekkel való szennyeződésével senki sem törődik.

A munkaterület még közelebbről: a BBC rövid riportfilmje

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.