China Maps

Kína már mindent lát az űrből

Összesen hat műholdat lőne fel a távol-keleti ország; már a legelső szatellit is megdöbbentően éles képeket tud készíteni a földfelszínről. És ugyan tagadják a katonai alkalmazást, de őszintén - ön hisz nekik?

2014.10.05 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: CCTV

Az elmúlt hetekben többször is beszámoltunk a fegyverkezési versenybe egyre nagyobb összegeket ölő kínai kezdeményezésekről. Ám "hiába" fejlesztik rohamtempóval katonai játékszereiket a távol-keletiek, ha a legtöbbjük bevetéséhez pontos információkra van szükség, aminek eddig híján voltak. Ezt a hiányosságot szünteti majd meg az a hat műholdból álló sorozat, melynek első tagját, a Gaofen 2-t alig pár napja lőtték fel az űrbe. Az első képek már meg is érkeztek: 1 méteres felbontáson gyönyörűen kirajzolódik minden földi célpont.

A földfelszín felett mintegy 630 kilométeres magasságban dolgozó szatellit akár 80 centiméterre is lemehet felbontás tekintetében, és akár 48 kilométeres területet is le tud fedni. A sorozat többi tagja többek között hiperspektrális szenzorral, infravörös érzékelővel és szintetikus apertúra radarral is fel lesz szerelve, azaz szabad szemmel nem látható objektumokat is be tud majd azonosítani (például hőképük alapján).

Noha a képeken szépen látszik a földfelszín, a Gaofen 2 még mindig jelentős elmaradásban van az amerikai KH-11 Kennan Block IV kémműholdakhoz képest. Ezek ugyanis nagyjából 10-15 centiméteres felbontással dolgoznak, igaz, jóval alacsonyabban repülnek és nagyobb is lencseátmérőjük (feltehetően kb. 2,5 méteresek, míg a kínai műholdak hasonló paramétere "csak" 1-1,2 méter).

Hivatalosan egyébként a műholdrendszer polgári célokat szolgál majd. Természeti katasztrófák felderítését, bányászati lelőhelyek feltárását segíti, állítják a kínaiak, de ne legyenek illúzióink, bizonyára a népi hadsereg is hozzáférhet ezekhez az erőforrásokhoz, ha igényli...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.