Bumm a fejbe!

A nem annyira halálos rakétavető

A 21. század kétségtelenül további fejlődésre készteti a harci eszközöket: a cél a pusztítóerő koncentrálása, nem a minél széleskörűbb rombolás.

2014.09.23 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Baike.Baidu

Viszonylag ritkán hirdetnek fegyvereket azzal, hogy mire nem képesek, de a dél-afrikai Pretoriában megrendezett Africa Aerospace and Defence kiállításon az egyik kínai gyártó pontosan ezzel a meglepő érveléssel kínálta eladásra portékáját. A hivatalos elnevezés szerint "Shoulder-Launched Rocket with Low Collateral Damage" besorolású fegyver tulajdonképpen egy vállról indítható, rakétákat kilőni képes eszköz (azaz rakétavető), melyet kifejezetten katonai kézifegyverekkel nem leküzdhető ellenséges célpontok elleni bevetésre hoztak létre.

Szemben azonban hasonszőrű társaival, a kínaiak fegyvere kisebb, pontosabban koncentráltabb rombolóerővel bír. Azáltal, hogy a detonáció átmérőjét korlátozták, kevesebb kárt tesz a robbanás közelében tartózkodókban, vagyis kisebb járulékos károkkal jár használata, miközben eredeti feladatát teljesíti. Gyártója szerint "mindössze" 7 méteres sugarú gömbben okoz rombolást a rakéta becsapódáskor.

Amellett, hogy a rakétavető elősegíti az épületekbe való "bejutást", jelentések szerint könnyű járművek ellen is hatékonyan használható. Ebben az esetben elérhető, hogy a célpont megsemmisítésén túl nagy kár ne keletkezzen sem az infrastruktúrában (környező épületek, egyéb járművek), sem az emberi erőben (járókelők).

A fentiekből is látszik, hogy a rakétavető azért továbbra is halálos fegyvernek számít, de a járulékos károk okozásának minimalizálásával jobban illeszkedik a 21. századi városi hadviselés fegyverarzenáljába. Hiszen a katonák gyakran már nem könnyen megkülönböztethető ellenséggel szemben, hanem a polgári lakosság körében bujkáló terroristák/lázadók ellenében lépnek fel, ahol - politikai, rendfenntartó szempontokból - nem elfogadható a helyiek között produkált (irracionális mértékű) veszteség.

Nem csak a kínaiak fejlesztenek ilyen megoldásokat; az amerikai haditengerészet kutatórészlege szintén nem halálos és kevésbé halálos fegyverek előállításán dolgozik. A falludzsai harcokban szerzett tapasztalatok az amerikai katonákat is arra a következtetésre juttatták, hogy a kevésbé halálos fegyverek néha jobb végeredményt hoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.