Az USA nyomában

Rémisztő a kínai harci robot

A Csillagok háborújából "kölcsönözhették" az ötletet a távol-keleti fegyvertervezők, de nem a szeretnivaló R2-es egységet láthatjuk viszont...

2014.09.25 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: China Defense Forum

Többször írtunk már az amerikai harci robotokról (például a Gepárdról), de maga az ötlet, hogy autonóm egységeket állítsanak a hadsereg szolgálatába, nem kizárólag az USA katonai vezetésének fejéből pattant ki. Itt vannak mindjárt az ezen a téren kifejezetten kreatív kínaiak (például a felfújható drónjukkal vagy a kevésbé halálos rakétavetőjükkel), akik ezúttal egy járkáló harci robottal borzolják a világ más részeinek (pacifista) lakóit.

A Nancsingi Műszaki Egyetem (Nanjing University of Technology) pár mérnöke fejleszti azt a szerkezetet, ami kis elvonatkoztatással a Csillagok háborúja gömb alakú, járkáló robotjaira (fanatikusoknak: OG-9 Homing Droid) emlékeztet. A lábakkal bíró szerkezet automatikus újratöltésre és tüzelésre képes fegyvert szállít.

A rákként sétáló robot durván 6 méter hosszú és 2 méter széles, nyolc fő lábbal és két hátsó, stabilizáló lábbal bír, melyekkel a tüzelést teszi pontosabbá. Méreteiből adódóan helikopteres szállításra is alkalmas lehet, egy Mi-26-osba vagy annak utódjába, egy Mi-46-osba is gond nélkül belefér.

Szerencsére még csak tervezőasztalon létezik a robotszörny, de így is elég félelmetesnek tűnik. 30 milliméteres automata gépágyúja a kínai gyalogsági támogató járművekről (ZBD-86, ZDB-03, ZBL-09) származna, de valószínűleg könnyen cserélhető lenne a harci cselekményeknek jobban megfelelő fegyverzetre, például irányított antitank rakétákat kilőni képes rendszerre vagy aknavetőre. Lábai a képek alapján nem tűnnek teljes mértékben tagoltnak, így nehezebb terepen bizonyára nem lenne hadra fogható akkor sem, ha már a kínaiak rendelkezésére állna. Ebből kikövetkeztethető, hogy elsősorban olyan városi és hegyi körülmények között vethetné be a távol-keleti hadsereg a masinát, ahol szükség van a gyalogság támogatására, ám nehezebb - és főleg: lánctalpas vagy kerekeken guruló - harci járművek számára megoldhatatlan problémát jelent maga a terep.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.