Tűz az aszteroidára!

A világ legdrágább anyaga az aszteroidapor

Földi páncélosok átlövésére használt rakétavető szolgált az alapjául annak a kilövőszerkezetnek, amivel a japán műhold telibe fog trafálni egy aszteroidát. És a cél? Az "elképesztő mennyiségű" 100 milligrammnyi (0,1 gramm) aszteroidapor hazaszállítása.

2014.10.03 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Körülbelül egy évtizede próbálkoztak hasonlóval a japánok, ám a Hayabusa első generációja hiába lőtt telibe egy aszteroidát, az abból származó porból csak minimális mennyiséget (0,1 milligramm, 100 mikrogramm) tudott hazaszállítani. De a kudarc nem vette el a távol-keleti kutatók kedvét, így a Hayabusa 2 ismét próbálkozhat.

A Japán Űrhivatal (JAXA) decemberben indítja útjára a fenti űreszközt, mely a tervek szerint 2018 során éri el a kiszemelt, Mars és Föld között keringő aszteroidát. A mintegy 300 millió dolláros forrásból pénzelt projekt ezzel nyilván a világ legdrágább anyagát fogja hazafuvarozni a földre. Mindössze 0,1 gramm a cél, vagyis változatlan kondíciók mellett 1 kilogramm 3 billió dollárba kerülne.

Elképzelések szerint a Földről induló és egészen 2 km/s sebességre gyorsuló űreszköz lecsatlakoztatható kilövőszerkezete 100 méteres távolságról fog egy rézlemezt belelőni a kiszemelt objektumba, mintegy 10 kilogrammnyi robbanószer segítségével. Ha minden jól alakul, akkor az ezáltal keletkező, nagyjából 1 méter mély és 10 méter széles krátert tovább lövi az "anyahajó"; a tantálból készült apró lövedékek 300 m/s sebességgel becsapódnak és felverik a port.

Ebből akar a JAXA begyűjteni legalább 100 milligrammnyit, majd azt visszahozni a Földre. A küldetés vége várhatóan 2020-ra esik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.