2016-ban indul az Osiris Rex

Jóváhagyta űrhajó építését aszteroidamissziójához a NASA

Jóváhagyta űrhajó építését a 2016-ban induló, aszteroidát feltérképező Osiris Rex misszióhoz az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA).

2014.04.11 14:43MTI
freedigitalphotos.net/porbital

A hivatal és külső szervezetek szakértői többnapos tanácskozáson döntöttek az űrhajó dizájnjáról, a tudományos felszereltségéről és a starthelyről. Építése hamarosan megkezdődik - közölte csütörtökön a NASA. Ez az utolsó szükséges lépés ahhoz, hogy a misszió valósággá váljon - mondta el Gordon Johnston, a NASA menedzsere.

Az űrhajót a Lockheed Martin amerikai hadiipari és technológiai konszern tervezte és építi is meg. Az Osiris Rex nevű, egymilliárd dollárba kerülő misszió a tervek szerint 2016 őszén indul és 2018-ban éri el a Bennu "becenevű", 1999 RQ36 katalógusjelű aszteroidát, amely 500 méter átmérőjű.

Ezt követően öt tudományos műszer segítéségével feltérképezi az aszteroida felszínét. Az űrhajó 2023-ban tér vissza a Földre, fedélzetén legalább 60 grammnyi mintával.

A Bennu felderítésétől a NASA azt várja, hogy új információkat szereznek a Naprendszer és az élet keletkezéséről. A kisbolygó 2182-ben komoly veszélyt jelenthet a Föld számára, még ha az összeütközés esélye csak 1:1800-hoz is. A NASA szerint a Bennu az emberiség számára az eddigi legveszélyesebb ismert aszteroida.

Az űrhivatal úgy tervezi, hogy a küldetés után befognak egy aszteroidát és a Hold pályájára állítják. Akkor asztronauták is landolhatnának rajta, legkorábban 2025-ben.

Amennyiben sikerül az Osiris Rex misszió, ez lesz a második eset a világon, hogy aszteroidán landol űrhajó. 2005-ben a japán Hajabusza űrszonda landolt ilyen égitesten, 2010-ben pedig elsőként hozott a Földre talajmintákat aszteroidáról.

Az Európai Űrügynökség (ESA) novemberre a világ első, üstökösön történő landolását tervezi: a Rosetta űrszonda minilabort visz a Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.