A Krím bekebelezése az ok

A NASA felfüggesztett minden kapcsolatot a Roszkoszmosszal, kivéve az ISS-t

A Krím oroszországi bekebelezése miatt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA felfüggesztett minden kapcsolatot az orosz űrkutatási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal.

2014.04.03 07:35MTI

A tilalom nem vonatkozik a Nemzetközi Űrállomással (ISS) összefüggő együttműködésükre. Amerikai honlapokon megjelent szerdán Michael O'Brien, a NASA egyik vezetőjének a levele, amelyet az űrügynökség dolgozóinak küldött.

O'Brien azt írta, tekintettel arra, hogy Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását és területi épségét, a kormány ügy döntött, hogy a NASA-nak fel kell függesztenie minden kapcsolatát az orosz kormány képviselőivel.

A tilalom vonatkozik a NASA-alkalmazottak oroszországi útjaira, illetve az orosz kormányilletékesek látogatásaira a NASA-nál, a kétoldalú kapcsolatokra, az elektronikus levelezésre, továbbá tele- vagy videokonferenciákra.

A korlátozások azonban nem vonatkoznak sem az ISS-missziókra, sem olyan szakmai találkozókra, amelyeket harmadik országban bonyolítanak le amerikai és orosz szakemberek. Űrkutatási szakértők szerint a NASA-nál bevezetett tilalom nem meglepő, mivel hasonló utasítást kaptak más amerikai ügynökségek is.

Másrészt a szankciók hatása korlátozott lesz, mivel az ISS-missziót nem érintik, márpedig ez az egyetlen olyan amerikai-orosz űrkutatási együttműködés, amely eddig viszonylag zökkenőmentesen működött.

Jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik a Föld körül mintegy 400 kilométeres távolságra keringő, százmilliárd dolláros költséggel megépített űrbázison, amely 15 ország tulajdonát képezi. Az amerikai asztronautákat orosz űrhajókkal szállítják az ISS-re.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.