A NASA öt műholdja is dolgozik az ügyön

Magunkat kutatjuk az űrből

A Föld légkörét, vizeit és talaját kutatják az űrből az amerikai űrkutatási hivatal idei missziói.

2014.01.23 16:25MTI

Charles Bolden, az űrkutatási hivatal igazgatója közleményében tájékoztatott: a NASA - miközben készülődik a jövőbeli, egy kisbolygót és a Marsot felderítő expedíciókra - idén a Földre összpontosít. A munka eredményei a bolygó minden lakójának életére hatással lesznek - hangoztatta.

A missziókat a februárban pályára álló és a Föld csapadékmennyiségét mérő GPM (Global Precipitation Measurement) nevű műhold nyitja. A japán közreműködéssel épült szatellit a bolygóra hulló esőről és hóról fog adatokat gyűjteni.

Júliusban követi a légköri széndioxid mennyiségét mérő OCO (Orbiting Carbon Observatory-2), egy 2009-ben szétesett berendezés újra megépített változata. Novemberben indul a talaj nedvességét vizsgáló SMAP (Soil Moisture Active Passiva) elnevezésű műhold.

Két mérőműszert is küld a NASA a Nemzetközi Űrállomásra (ISS): júniusban az ISS-RapidScat indul útjára, hogy a Föld tengeri széláramlatairól rögzítsen adatokat. Szeptemberben a földi légkörben található részecskék mozgását kutató CATS (Cloud-Aerosol Transport System) műszert küldik az ISS-re.

"A két új műszerrel felszerelve olyan bázist kapunk, amellyel a Földet és az ott végbemenő globális változásokat figyelemmel kísérhetjük" - hangsúlyozta Julie Robinson amerikai csillagász.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.