Gaia

Egymilliárd csillagot térképez fel az új európai műhold

Egy új műholdat bocsátott fel csütörtökön az Európai Űrügynökség (ESA): a Gaia névre keresztelt szatellit egymilliárd csillagot térképez majd fel a Tejút eddigi legpontosabb, háromdimenziós térképének elkészítéséhez.

2013.12.19 12:02MTI
freedigitalphotos.net

A Francia Guayanából felbocsátott, a németországi darmstadti központból felügyelt Gaia a Föld "galaktikus környékére" koncentrál majd, segítségével a Tejút keletkezéséhez és fejlődéséhez kapcsolódó kérdésekre is válaszokat remélnek a csillagászok.

A Gaia 1000 megapixeles kamerájával bolygókra, aszteroidákra és üstökösökre is "vadászik" majd. A várakozások szerint akár tízezer Naprendszeren túli bolygót, több százezer aszteroidát és üstököst, valamint több tízezer "elvetélt csillagot" és szupernóvát is találhat.

Az ESA tudósai azt remélik, hogy az öt évig üzemelő műhold érzékeny műszereinek segítségével tesztelhetnek az Einstein-féle általános relativitáselméletben megjósolt számos jelenséget is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.