Sikeresen leváltak

23 külföldi műholdat állítottak Föld körüli pályára egy orosz hordozórakétával

Huszonhárom külföldi műholdat állítottak Föld körüli pályára csütörtökön a dél-oroszországi Jasznijból indított, Dnyepr típusú hordozórakétával.

2013.11.21 11:57MTI

A Roszkozmosz tájékoztatása szerint az indítás után negyedórával a műholdak sikeresen leváltak hordozórakétáról.

A Föld körüli pályára állított 23 eszköz közül több más ország műholdja volt, így például az amerikai SKYSAT-1, az egyesült arab emírségekbeli DubaiSat-2, a dél-koreai STSat-3, az olasz UniSat-5, a lengyel Brite-PL, a dán GOMX-1 és a kanadai WNISat.

A Dnyepr az RSZ-20 típusú Vojevoda interkontinentális ballisztikus rakéta (NATO-kódneve SS-18 Satana) módosított változata, amelyet kisebb szputnyikok Föld körüli pályára állítására használnak. Az azonos nevű kereskedelmi programban az orosz hadsereg rakétaerőitől kivont, átalakított rakétákat vetik be.

Mintegy 150, ilyen módosított RSZ-20-asra vár hasonló feladat. A Dnyeprrel eddig végrehajtott 17 indításból csak egy végződött kudarccal, 2006 júliusában. Az amerikai űrkutatási ügynökség kedden rekordszámú, 29 műholdat állított Föld körüli pályára egyszerre, egy Minotaur típusú hordozórakétával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.