Nem Európa felett lép a légkörbe

Fejünkre esik-e a műhold?

Közép-európai idő szerint vasárnap este 7 és hétfő hajnali 1 óra között visszatér a Földre egy európai tudományos műhold, de már kizárható, hogy Európa fölött lépjen be a légkörbe.

2013.11.10 19:35MTI

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint várhatóan lakatlan területre hullnak a műhold darabjai. Az űrügynökség szerint "rendkívül alacsony a kockázata" annak, hogy emberéletben vagy vagyontárgyban tegyen kárt a Földre visszatérő 1,2 tonnás GOCE-műhold, amely a légkört elérve kigyullad és kis darabokra hullik szét. A péntek délutáni mérések szerint óceáni, sarkvidéki területek vagy Ausztrália sivatagos vidékei fölött várható a légkörbe lépése.

Becslések szerint néhány tucat, összesen mintegy 200 kilogrammnyi összeégett törmelék érheti el a földfelszínt, és a legnagyobb megmaradó darab sem lesz nagyobb 90 kilósnál. Az ESA szerint immár kizárható, hogy a törmelékek Európában hulljanak a Földre, és egyébként is "250 ezerszer nagyobb az esélye egy lottónyereménynek, mint annak, hogy egy embert műholdtörmelék találjon el".

A GOCE nevű műholdat 2009-ben küldték a világűrbe, hogy 260 kilométeres magasságból térképezze fel a földi gravitációs erőteret. Az elegáns formája miatt "a világűr Ferrarijaként" is emlegetett mesterséges égitest október 21-re elhasználta minden üzemanyagát, és azóta folyamatosan közeledik a Föld felé a gravitáció vonzásában.

Az öt méter hosszú műhold által továbbított adatok lehetővé tették a tudósok számára, hogy minél több ismeretet szerezzenek az óceánok áramlatainak, a tektonikus lemezmozgásoknak és a vulkáni tevékenységnek a természetéről. A 350 millió euróba került missziót csak húsz hónapra tervezték, ám a Nap alacsony aktivitása és a műhold pályáján tapasztalt kisebb molekulasűrűség miatt a vártnál kétszer tovább tarthatott a küldetés.

Legutóbb 2012 januárjában tért vissza a Földre mesterséges égitest, a 14 tonnás Phobos-Grunt orosz Mars-kutató űrszonda, amelyet nem sikerült pályára állítani. 2011-ben két műhold tért vissza, a NASA felső légkört kutató 6,5 tonnás szatellitje és a 2,4 tonnás német ROSAT röntgenteleszkóp.

A GOCE visszatérésének pontos időpontját és helyét a Föld külső légkörének állandó változásai miatt nehéz megjósolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.