Minotaur

Rekordszámú műholdat juttatott ki az űrbe egy amerikai rakéta

Huszonkilenc műholdat szállítva útjára indult kedd éjjel az amerikai Minotaur hordozórakéta. A rakéta egyebek között az amerikai védelmi tárca kísérleti programjának részeként készült STPSat-3 műholdat viszi az űrbe.

2013.11.20 07:23MTI
MTI, archív

A kínai hírügynökség szerint ez a szám rekordnak számít. A rakéta egyebek között az amerikai védelmi tárca kísérleti programjának részeként készült STPSat-3 műholdat viszi az űrbe, hogy ott méréseket végezzen a Föld légkörének magasabb szféráival, valamint a napsugárzással kapcsolatban - jelentette az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) televíziója.

A Minotaur huszonnyolc kisebb műholdat is szállít, köztük a hangüzenetek közvetítésére képes TJ3Sat-ot, amelyet teljes egészében középiskolások készítettek. Fellőttek egy olyan kísérleti szatellitet is, amely okostelefonról irányítható.

További berendezés vizsgálja a villámlás és a gammasugárzás közötti összefüggést, egy másik pedig Holdra telepíthető műholdat tesztel. Még a héten várhatóan Oroszország is elindít egy rakétát, amelyen a tervek szerint 32 különböző méretű műhold kap helyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.