Két elképzelésük van

Aszteroidák elfogására készített terveket a NASA

Az egyik elképzelés szerint egy egészen kicsi égitestet ejtenének fogságba egy gigászi karommal vagy egy ugyancsak gigantikus felfújható zsákkal.

2014.06.20 15:16MTI
A Splizter Űrteleszkóp felvétele a 2011 MD jelzésű égitestről (Forrás: NASA)

Aszteroidák befogására készített terveket az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), két elképzelést is közzétettek a jövőbeli misszióról.

Az egyik elképzelés szerint egy egészen kicsi égitestet ejtenének fogságba egy gigászi karommal vagy egy ugyancsak gigantikus felfújható zsákkal, és Hold körüli pályára állítanák, így vehetnének róla kőzetmintákat.

A másik elképzelés szerint egy űrjármű hasítana le egy 9 méteresnél kisebb darabot egy sokkal nagyobb aszteroidáról. Eddig legalább hat lehetséges célpontot azonosítottak, de az elsődleges célpont az az apró, 2011 MD jelzésű égitest, amely 2011-ben száguldott el a Földtől körülbelül 12 ezer kilométerre, és amelyet már alaposabban megvizsgáltak földi és égi teleszkópokkal. A mintegy hatméteres égitest súlyát 100 tonnára becsülik, de annyira porózus, hogy csak egyharmada áll kőzetből, a többi üres tér.

A NASA-nak az év végéig kell eldöntenie, hogy a két elképzelés közül melyiket valósítja meg. Az elfogásra ítélt égitestet ráérnek kiválasztani egy évvel az akció előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.