Állatok, növények...

11. Magyar Biodiverzitás Napok: csaknem 1000 fajt azonosítottak Cserkúton

Egy nap alatt, egy négyzetkilométeren belül majd' 1000 fajt - állatokat, növényeket, gombákat, köztük a hazánkban igencsak ritka fajokat - azonosítottak a kutatók a Mecsek lábánál fekvő Cserkúton. A kutatócsoport mindent átfésült: a fűszálaktól a levegőig.

2013.05.20 20:05MTI

A szám később növekedhet.A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság hétfői közlése szerint egy százfős nemzetközi kutatócsoport tagjai a fűszálaktól a levegőig mindent átvizsgáltak a kijelölt területen. 

Az élőlények begyűjtésére kíméletes eszközöket használtak: például élvefogó csapdákat a kisemlősöknek, fénycsapdát az éjszakai lepkéknek, fűhálókat, valamint vákuumszívó csapdát a pókoknak. A madarakat távcsővel figyelték meg. Többek között nászrepülő darázsölyveket, színpompás gyurgyalagokat és egy hetven példányból álló hollócsapatot vettek számba.
 
Az átfésült területről előkerült egy Magyarországon nagyon ritka rovarfaj, a kétcsíkos hegyiszitakötő, amelyből több példányt is találtak, valamint a sárga gyapjasszövő, amely Európában veszélyeztetett lepkefaj. Mivel uniós védelem alatt is áll, azaz Natura 2000 jelölőfaj, megtalálása kiemelt jelentőségű. Csabai Zoltán, a kutatócsoport Cserkúton lakó tagja már korábban észlelt itt egy olyan csíkbogarat, amelyet az 1900-as években írtak le utoljára, egyetlen Magyarországi élőhelyről. 

A növények között értékes ritkaság volt a mediterrán vidéken honos védett dalmát csenkesz, amely a Mecsektől északra már nem fordul elő. Az eddig azonosított fajok mellett számos olyan is van, amelyet nem lehet terepen azonosítani, mert mikroszkóp, vagy más laboreszköz szükséges hozzá. Ezeket a kutatók begyűjtötték, hogy később, megfelelő körülmények között meghatározhassák őket.
 
A lista ennek köszönhetően még gyarapodni fog, a korábbi évek tapasztalatai alapján 50-60 százalékkal, tehát Cserkúton körülbelül 1700 fajra lehet számítani. "Egy terület biológiai sokféleségnek felmérése fontos alapja a természetvédelmi munkának. Következtetni lehet belőle az adott terület ökológiai állapotára, ki lehet szűrni a védett fajokat, és az adatok ismeretében megalapozott természetvédelmi terveket lehet készíteni. 

Cserkút élővilágának feltérképezésével a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága is kap értékes adatokat, hisz itt korábban nem volt még ilyen széles körű élővilág-feltérképezés" - idézi a közlemény Kovács Tibort, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnökét, az esemény szervezőjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.