A személyét érintő fajgyűlölő megnyilvánulás

A fekete bőrű miniszter szerint az olasz társadalom befogadó

Az olasz társadalom nagyon is befogadó, csak éppen nem mindenki ismeri fel, hogy a másság értéket képvisel - ezt a gondolatot fejtette ki az egyik televíziós beszélgetésben Cecile Kyeng, Olaszország első fekete bőrű minisztere, így válaszolva a személyével kapcsolatos rasszista kijelentésekre.

2013.05.04 11:28MTI

Cecile Kyeng szemészorvos Kongóban született, de olasz állampolgár. Enrico Letta miniszterelnök kormányában a múlt szombaton az ország integrációs miniszterévé nevezték ki. Ő a kormány hét női tagjának egyike, emellett az első fekete bőrű olasz miniszter.
   
Kinevezése óta nem pusztán az újfasiszta honlapokon illették gyalázkodó kijelentésekkel (olyanokat írtak róla, hogy "kongói majom" vagy "zulu"), de a korábban, még Berlusconi idején kormányon lévő Északi Liga egyik politikusa is rasszista megjegyzéseket tett vele kapcsolatban. Mario Borghezio, az Északi Liga európai parlamenti képviselője egy keddi rádióműsorban Kyengre utalva a Letta-kabinetet "bunga-bunga kormánynak" nevezte, azt állítva, hogy a miniszter "törzsi tradíciókat" akar rákényszeríteni Itáliára.
   
Az ANSA hírügynökség szerint Cecile Kyeng pénteki sajtóértekezletén az erre vonatkozó kérdésekre válaszolva higgadtan, derűsen válaszolt. Ugyanezt tette az egyik televíziós beszélgetős műsorban is. Kifejtette: büszke a bőrszínére, kongói származására, a szülőföldjén családjától kapott kultúrára, emberségre. Elmondta: harmincnyolcan testvérek ebben a népes családban, amelynek minden női tagja ugyanúgy fontosnak tartotta a tanulást, mint a férfiak. A miniszter elmondta: saját tanulmányait önmaga finanszírozta.
   
A személyét érintő fajgyűlölő megnyilvánulásokra úgy válaszolt: "Ezekből a támadásokból sok mindent megtanultam. Olaszországban a befogadás kultúrája mélyen meggyökeresedett, de hiányoznak a másokról szóló ismeretek, sokan nem értik, hogy a másság értékek forrása" - hangsúlyozta a miniszter. Egyúttal síkraszállt azért, hogy az Olaszországban élő kiskorú külföldiekre a jövőben ne a "ius sanguinis", hanem a "ius soli" vonatkozzék, vagyis szüleik állampolgársága helyett automatikusan megkaphassák azon államét, amelynek a földjén születtek.
   
Nagyra értékelte, hogy mind Enrico Letta miniszterelnök, mind Angelino Alfano miniszterelnök-helyettes nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását vele. Ugyanezt tette szóban a kormány többi minisztere. Még Roberto Maroni, az Északi Liga vezetője is elhatárolódott párttársa kijelentéseitől, egyúttal szankciókat helyezve kilátásba Borghezióval szemben.
   
Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa az interneten ítélte el a Kyenget ért támadásokat. "A rasszista megnyilvánulások Olaszországban már régóta problémát jelentenek" - vallja az európai tisztségviselő, aki szerint a hatóságoknak hatékonyabb intézkedésekkel kellene szembeszállniuk ezzel a jelenséggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.