Május 1.

Olaszországban a "nem létező" munkát ünnepelték

A szakszervezetek "válságosnak" nevezték az itáliai foglalkoztatási helyzetet. Azt szorgalmazták, hogy az adócsalás elleni küzdelemből szerzett összeget az állam a béregyenlőtlenségek kiegyenlítésére és munkahelyteremtésre fordítsa.

2013.05.01 19:27MTI

"Munkáért, ami nincs" jelszóval vonultak fel az olasz szakszervezetek tagjai szerdán, miközben Enrico Letta kormányfő a Monti vezette szakértői kormány munkaügyi reformjának módosítását ígérte.

A CGIL, CISL és UIL szakszervezeti föderáció közösen tartotta meg május elsejei felvonulását Perugiában. Jelképes helyszínről beszélt Susanna Camusso CGIL-főtitkár, mivel az umbriai városban márciusban egy csődbe ment vállalkozó elkeseredésében lelőtte a tartományi hivatal két dolgozóját, majd öngyilkos lett.

A szakszervezetek "válságosnak" nevezték az itáliai foglalkoztatási helyzetet. Azt szorgalmazták, hogy az adócsalás elleni küzdelemből szerzett összeget az állam a béregyenlőtlenségek kiegyenlítésére és munkahelyteremtésre fordítsa.

A dolgozói érdekképviseletek arra emlékeztettek, hogy a 25 éven aluli olasz fiatalok közötti munkanélküliségi ráta meghaladja a 38 százalékot.

Enrico Letta miniszterelnök Párizsból üzent a szakszervezeteknek, bejelentve, hogy kormánya rugalmasabbá kívánja a Monti-kormány által alig egy éve bevezetett munkaügyi reformot.

Nápolyban a szakszervezeti menetet az úgynevezett Tudomány Városában tartották. A kutatásnak és tudománynak szentelt kiállítótér márciusban leégett, a hatóságok szerint a camorra helyi bűnszervezet gyújtotta fel.

Torinóban a május elsejei felvonuláson részt vevő Piero Fassino polgármestert, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusát tüntetők csoportja tintával teli tojásokkal dobálta meg.

Rómában a hagyomány szerint könnyűzenei koncerttel ünnepelték meg május elsejét a lateráni Szent János bazilika előtti téren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.