A nagykoalíciónak nincs alternatívája

Az olasz szenátus is bizalmat szavazott a Letta-kormánynak

Az olasz parlament felsőháza 233 igen, 59 nem szavazattal és 18 tartózkodással bizalmat szavazott kedden az Enrico Letta vezette új kormánynak, amely korábban bizalmat kapott a képviselőházban is.

2013.04.30 17:40MTI

A képviselőház után a szenátusban is a balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és a Mario Monti vezette centrum szavazott bizalmat a kormánynak. Az 5 Csillag Mozgalom (M5S), a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) nemmel szavazott, az Északi Liga tartózkodott.

Letta szenátusi beszédében azt hangoztatta, hogy nagykoalíciójának nincs alternatívája. "Én is más eredményt szerettem volna látni a februári parlamenti választásokon, én sem akartam ebbe a pozícióba kerülni" - hangoztatta a vasárnap felesküdött Letta, aki korábban a PD főtitkár-helyettese volt.

Letta elmondta, a kedd reggeli újságokat olvasva rádöbbent, mennyire túlzott várakozás kíséri kormányát: "a kormány iránti bizalom azonban nem elegendő az Olaszországban továbbra is válságos helyzet megoldására".

Közölte, hogy a Berlint, Párizst és Brüsszelt érintő kedd-szerdai 36 órás európai körútján elmondja, mi történt az utóbbi öt napban Itáliában, amit "nem lesz könnyű elmagyaráznia". Leszögezte, nem szabad, hogy az Európai Uniót csak a közös pénz kösse össze.

Időközben a munkáját alig megkezdő kormányban máris viták robbantak ki: Silvio Berlusconi PdL-elnök bejelentette, hogy Lettától nemcsak a tavaly a Monti-kormány által bevezetett ingatalanadó felfüggesztését, hanem annak eltörlését várja, máskülönben a PdL kilép a koalícióból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.