Enrico Letta

Esküt tett az új olasz kormány - miközben a hivatala előtt lőttek

A baloldali kereszténydemokrata Lettát szerdán bízta meg Napolitano a kormányalakítással, a felkérést a politikus szombaton fogadta el hivatalosan.

2013.04.28 12:14MTI

Letette a hivatali esküt az Enrico Letta vezette új olasz kormány vasárnap Giorgio Napolitano köztársasági elnök előtt.

A baloldali kereszténydemokrata Lettát szerdán bízta meg Napolitano a kormányalakítással, a felkérést a politikus szombaton fogadta el hivatalosan.

Eközben lövések dördültek el az olasz kormányfői hivatal előtt éppen akkor, amikor az új olasz kormány az államelnöki palotában, a Quirinaléban letette a hivatali esküt - jelentették hírügynökségek és olasz televíziós állomások.

Szemtanúk szerint az öltönyt és nyakkendőt viselő férfi öt méter távolságról nyitott tüzet a csendőrökre, és nyolc lövést adott le rájuk. A csendőrök viszonozták a tüzet.

A lövöldözésben az egyik csendőr a nyakán, a másik csendőr a lábán sebesült meg. A támadó is megsebesült, illetve egy járókelő is.

A támadót a lövöldözés helyszínén őrizetbe vették. Indítékai nem ismertek, de Róma polgármestere röviddel a történtek után közölte, hogy nem terrorcselekmény történt.

Az olasz média híradásai szerint a támadó 46 éves, olasz és feltehetően elmeháborodott. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy észak-afrikai.

Nem tudni egyelőre, hogy a lövöldözés és a kormány vasárnapi eskütétele között van-e kapcsolat.



Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa hivatalosan szombaton fogadta el a kormányalakítási megbízatást, s aznap már ismertette is a sajtóval miniszterei névsorát. Miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter Angelino Alfano, a Silvio Berlusconi volt kormányfő vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkára, a pénzügyminiszter Fabrizio Saccomanni, az olasz jegybank vezérigazgatója, Emma Bonino volt EU-biztos pedig külügyminiszter.

A 21 fős kormányban - nyolc tárca nélküli miniszterrel - a választásokon győztes PD, a PdL és a Mario Monti vezette centrum politikusai, valamint szakértők kaptak helyet. A politikusok között kilenc a PD, öt a PdL, három a centrum, egy a Radikális Párt tagja. Hét miniszter nő.

A februári parlamenti választások után több mint hatvan nappal megalakult kormányban először lépett koalícióra a húsz év óta egymással versengő, Berlusconi vezette jobbközép és a balközép. Ehhez hasonló együttműködésre egyedül a második világháború után, 1947-ben volt példa, amikor a kereszténydemokraták (DC) és az Olasz Kommunista Párt (PCI) szövetkezett egymással. Kormányuk 119 napig állt fenn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.