Régi és új fajok egyaránt

Létrehozták az almafajták adatbankját

Több mint négyszáz régi és új almafajta került abba az adatbankba, amelyet a Laimburgi Mezőgazdasági és Erdészeti Kutatóintézet hozott létre Dél-Tirolban.

2013.05.10 17:22MTI

A kutatók azt feltételezik: az almában lévő anyagok pozitív hatással vannak az egészségre - mutatott rá Oswald Bauer, az intézmény szóvivője. 

Általános érvényű, hogy a héjukban lévő polifenolok mennyisége háromszor annyi, mint a gyümölcshúsban. 

Ezeknek a természetes antioxidánsoknak fontos szerepük van abban, hogy megvédik a fehérjéket az oxidálódástól és a szabad gyököktől. Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy pozitív hatásuk van a szív- és érrendszerre, megelőzik a korosodás következtében kialakuló betegségeket és a daganatnövekedést. 

A régebbi almafajták lényegesen több ilyen anyagot tartalmaznak. A polifenolok mért koncentrációja ezekben egyes esetekben négyszer is nagyobb lehet, mint az újabbakban. Az adatbankban 200 új és 200 régebbi almafajta adatai szerepelnek. Dél-Tirol Európa legnagyobb összefüggő almatermő területe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.