Kőtárban a helyük

Múzeumba kerülnek a Várbazár felújításakor lelt törökkori falmaradványok

A Budapesti Történeti Múzeum kőtárába kerülnek azok a török korból származó maradványok, amelyekre a Várkert Bazár területén zajló építkezéskor bukkantak rá.

2013.05.10 15:49MTI

A héten a Várbazár területén zajló földmunkálatok közben összesen 8, törökkori helyiség alapfala került elő, amelyeket több periódusban építettek. 

A lelet részletes feltárása után a maradványokat a régészek szakszerűen elbontják és a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) kőtárába szállítják. Az összegzés szerint a kötőanyag nélkül rakott kőfalak általában töredékes, bolygatott felületűek. 

A településrészlet egykori funkciója egyelőre ismeretlen, a régészek tűzhelyek nyomait is megtalálták. Az egykori külvárosi épületegyüttes pusztulását vélhetően Buda 1686-os visszafoglalása okozhatta, erre utalnak a falakban talált ágyúgolyók is.
 
Az épületmaradványok a 19. század végén is roncsolódtak, amikor Ybl ezekre építtette rá a neoreneszánsz kert egyik díszét, az úgynevezett grottát. A közlemény emlékeztetett arra, hogy a volt Ifjúsági Park bezárása óta eltelt csaknem 30 évben a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) a területen több alkalommal és helyszínen is végzett régészeti próbafeltárásokat és a szondázások alapján a szakemberek megállapították, hogy a területen régészeti jelenségek, objektumok találhatók, amelyeknek feltárása szükséges.
 
Ennek ismeretében a projektgazda számolt a Várkert Bazár megújítása során előkerülő objektumok felbukkanásával. A beruházás megkezdését követően a Budapesti Történeti Múzeum további próbafeltárásokat végzett, amellyel szűkítette a régészeti érintettséggel rendelkező területeket. A korabeli ábrázolások és feltárások alapján lehetett tudni, hogy a területen a török korban épületek álltak.
 
A megfelelő vizsgálatok elvégzése után a szakmai hatóság azt a határozatot hozta, hogy engedélyezi a helyben található elemek bontását. Az elemeknek megtörtént a nagy felbontású 3D lézerszkenneres felmérése és fotódokumentáció is készült. Ezután a BTM munkatársai megkezdték az előre, egyenként megjelölt kőanyag szakszerű bontását és azoknak a múzeum kőtárába való szállítását.

A Várgondnokság közleménye kiemelte, hogy ez a módszer a leletmentés elfogadott, gyakran alkalmazott módja, így nincs szó a falmaradványok megsemmisítéséről, "ledózerolásáról", amelyre korábban internetes források utaltak.
 
A kőtárba kerülő anyagon a jövőben tudományos munka végezhető. A régészeti tevékenység a beruházást nem veszélyezteti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.