Párzás helyett

Különös faj: a hím pókok eszik meg az idősebb nőstényeket - és nem fordítva

A Micaria sociabilis kivételes jelenség a pókok világában. A legtöbb fajnál ugyanis épp fordítva történik: a nőstények falják fel a hímeket párzás után.

2013.05.16 01:00MTI

Egy pókfaj hímjei inkább felfalják az idősebb nőstényeket, mint hogy párosodjanak velük.

A Micaria sociabilis nevű faj hímjei a jobb és fiatalabb nőstényeket választják ki párzásra, az idősebbeket pedig inkább megeszik - mondta el Stanislav Pekár, a Brnói Egyetem kutatója, aki kollégáival közösen elért eredményeit a Behavioral Ecology and Sociobiology című szaklapban mutatta be.

A faj nőstényei viszonylag nagyok, így gazdag zsákmányt jelentenek. A kannibalisztikus viselkedés mögött azonban nem mindig a szándékosság bújik meg. "A pókok rosszul látnak és kémiai jelek segítségével tájékozódnak. Az idősebb, terméketlen nőstények nem bocsátanak ki nemi illatanyagokat, ezért eshetnek az agresszív hímek áldozatául" - fejtette ki Pekár.

A szakértő szerint ez a párválasztás igazán extrém formája. Pekár most azt akarja megvizsgálni, vannak-e további okai a különös viselkedésnek.

A Micaria sociabilis kivételes jelenség a pókok világában. A legtöbb fajnál ugyanis épp fordítva történik: a nőstények falják fel a hímeket párzás után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.