Növénynemesítés erősen sós területen

Ellenáll a sós víznek az új rizsfajta

A világon elfogyasztott rizs mennyiségének kilencven százaléka Ázsiából származik. A vetési területek tizenkét százaléka, vagyis húszmillió hektár erősen sós terület.

2013.04.17 00:30MTI

A nagyon sós talajban is fejlődésre képes rizsfajt fejlesztettek ki Fülöp-szigeteki kutatók.

A növény levelein lévő spórái segítségével választja ki a sót, így azokon a tengerparti területeken is lehet termelni, amelyeket a tengervíz gyakran eláraszt - közölte Kshirod Jena, a Fülöp-szigeteki Rizskutató Intézet (IRRI) munkatársa.

A kifejlesztett rizsfaj kétszer annyi sót visel el, mint a korábbi fajok. Jena szerint kifejlesztése igazi áttörés: először sikerült egy sótűrő, de nem ehető vadon termő rizsfajt termeszthető fajjal keresztezni. Az ilyen különböző örökítőanyaggal rendelkező növényeknél általában nem indul fejlődésnek a csíra, Jena kutatócsapatának 34 ezer keresztezésből sikerült három csírát nyernie, közülük is csak egy maradt életben.

Az új faj négy-öt éven belül már vetőmagként is rendelkezésre áll majd a szakértők szerint.

A világon elfogyasztott rizs mennyiségének kilencven százaléka Ázsiából származik. A vetési területek tizenkét százaléka, vagyis húszmillió hektár erősen sós terület.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.