A gabonát 2010-ben küldenék az űrbe

Űrbéli rizstermesztési kísérletet készítenek elő Thaiföldön

Thaiföld, az éves mintegy tízmillió tonnás exportjával rizsnagyhatalomnak számít, és rizzsel foglalkozó kutatói, úgy tűnik, ezt az előkelő helyet biztosítani kívánják az elkövetkező évszázadokra is.

2008.05.24 18:49MTI

A Bangkok Post angol nyelvű lap jelentése szerint ugyanis a délkelet-ázsiai országban működő Nemzeti Gén- és Biotechnológiai Központ (Biotec) a Japán Űrkutatási Ügynökséggel közösen egy űrbéli rizstermesztési kísérletet előkészítésén dolgozik. Morakot Tanticsaroen, a Biotec igazgatója szerint most azt vizsgálják, hogyan hatnak bizonyos tényezők, mint a különböző mértékű fényerősség, a fénybehatás ideje, a széndioxid különböző koncentrációja és a váltakozó erősségű ibolyántúli sugárzás a rizsnövények növekedésére. 

Mivel a földi körülmények között egy-másfél méteres növények az űrben egy mindössze 10 cm magas kamrában fognak nőni, ehhez az alacsony helyhez is alkalmazkodniuk kell. Amennyiben az előkísérletek sikeresnek bizonyulnak, a gabonát 2010-ben küldik az űrbe. Az idén márciusban fellőtt Endeavour űrsikló szállította a Nemzetközi Űrállomáshoz a japán Kibo űrlaboratórium első elemét, amelyet a tervek szerint május 31-én követ a második egység. Itt kívánják a rizstermesztési kutatásokat folytatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.