Új dinoszaurusz-faj maradványaira leltek

Egy "magányos, apró banditát" találtak Madagaszkáron

Új dinoszaurusz faj maradványait fedezték fel Madagaszkáron: az őshüllő neve magyarul annyit tesz "magányos, apró bandita".

2013.04.20 10:25MTI

A 2,75 és 4,3 méter közötti testhosszt elérő Dahalokely tokana nevű faj nagyjából 90 millió évvel ezelőtt élt. Neve, amely a malgas nyelvből ered, az állat ragadozó életmódjára utal, és arra a tényre, hogy az őshüllő akkor fejlődött ki, amikor India és Madagaszkár egy szárazföldi területként levált a világ többi részéről.

A kutatók úgy vélik, hogy a most felfedezett faj az Abelisauridae családba tartozott. A PLoS One című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Dahalokely a Madagaszkáron és Indiában élt későbbi dinoszauruszok őse lehetett - olvasható a The Independent című brit lap internetes oldalán.

"Mindig is gyanítottuk, hogy az abelisauridák már 90 millió évvel ezelőtt jelen voltak Madagaszkáron, mivel a sziget fiatalabb kőzeteiben is megtaláltuk a nyomaikat. A Dahalokely most megerősíti ezt az elméletet" - mondta a tanulmányt vezető Andrew Farke, a kaliforniai Raymond M. Alf Őslénytan Múzeum munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.