Óriás léptekkel fejlődtek

Mint a mai madarak: a dinoszauruszok is mozogtak a tojásban

Új megvilágításba helyezi a dinoszauruszok növekedéséről szóló ismereteket az a kínai lelőhely, ahol az alsó jura korból származó embriókat fedeztek fel - írta a Nature című brit folyóiratban szerdán megjelent egyik tanulmány.

2013.04.11 00:30MTI

A Robert Reisz, a Torontói Egyetem kutatója vezette nemzetközi tudóscsoport a kínai Jünnan tartományban egy olyan lelőhelyet talált, ahol 200 darab, mintegy 190-197 millió éves csontmaradvány volt.

"Új ablakot nyitunk a dinoszauruszok életére" - magyarázta Robert Reisz. "Most első ízben van alkalmunk tanulmányozni a dinoszauruszok embrionális fejlődését".

A lufengi lelőhelyen a karmos lábú szauropodák, a Sauropodomorphák - hosszú nyakú, növényevő, hüllőmedencéjű dinoszauruszok - klánjához tartozó Lufengosaurus (Lufeng-gyík) mintegy húsz példányát találták meg, a kora jura korban ez volt a legelterjedtebb dinoszaurusz a térségben. A felnőtt Lufengosaurus hossza mintegy nyolc méter volt.

A dinoszaurusz embriók leggyakrabban egyéni fészkekben találhatók, így csak a fejlődésük bizonyos szakasza tanulmányozható. A Kínában talált kicsavarodott csontok valószínűleg több különböző fejlődési szakaszban lévő dinoszauruszokat tartalmazó fészekből származtak, így a tudósok számára lehetővé vált a fejlődési modell tanulmányozása.

A tudósok a legnagyobb embrionális csontra, a combcsontra összpontosítottak. A fejlődés különböző szakaszában lévő combcsontokat összehasonlítva a tudósok állandó és gyors fejlődési görbe szemtanúi lehettek. A gyors növekedés magyarázhatta, hogy az óriás termetű Sauropodomorphának rövid volt a költési ideje.

A kutatók olyan jeleket is felfedeztek, amelyek izomtevékenységről tanúskodtak a tojások kinyílása előtt. "Ez arra enged következtetni, hogy a mai madarakhoz hasonlóan a dinoszauruszok mozogtak a tojásban" - mondta Robert Reisz. "Ez az első bizonyíték a dinoszaurusz ilyen jellegű mozgására".

A kutatók szerint a gyors növekedés a tojás kinyílása után is folytatódott. Ezzel magyarázható, hogy a Sauropodomorphák felnőtt korukra sokkal nagyobb termetűre nőttek, mint a velük egy időben élt más dinoszauruszok.

A lelőhelyből eddig csak egy négyzetméternyit tártak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.