A madárlábúak alrendjéből

Új növényevő dinoszauruszfajt fedeztek fel

Új növényevő dinoszauruszfajt fedeztek fel amerikai kutatók, akik a fosszíliák tanulmányozása közben rájöttek arra is, hogy az őshüllők apró kicsinyei krokodilszerű ragadozók prédái voltak.

2013.03.01 17:47MTI

A PLos ONE című tudományos portálon közzétett beszámoló szerint a növénnyel táplálkozó dinoszaurusz az ornithopodák (madárlábúak) alrendjébe tartozott, és neve egyelőre még nincs. Utah állam déli részén négy helyen is megtalálták a kréta korból származó maradványait.
 
A fosszíliák tüzetes vizsgálata során bukkantak rá a tudósok azokra a harapásnyomokra, amelyeket a mai krokodilok távoli, már kipusztult ősei ejtettek a kis hüllőkön. Sőt az egyik combcsontban egy beágyazódott krokodilfogat is találtak. A leletek azért érdemelnek figyelmet, mert az általános közfelfogás szerint a dinoszauruszok voltak egykoron a földgolyó uralkodó állatai, nem pedig prédái. 

Ráadásul a csontokon látható harapásnyomokból a kutatók arra következtettek, hogy maguk a "dinovadász" ragadozók sem voltak óriásiak, ellenkezőleg, két méternél nemigen nőhettek nagyobbra, különben egészben lenyelték volna az egy-két méteres dinoszauruszbébiket - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.