Földi maradványait tárták fel a japán "Pompejiben"

Vulkán végzett a páncélos vitézzel, akit most ástak ki

Hatodik századi páncélos vitéz földi maradványait tárták fel a "japán Pompejinek" nevezett régészeti helyszínen, Tokiótól 110 kilométerre északra.

2012.12.19 13:15MTI

Az ásatások Gunma prefektúrában, Haruna vulkanikus hegységben folynak. Az ókori japán település Pompeji és Herculaneum sorsára jutott: 1400 évvel ezelőtt forró vulkanikus kő és hamu pusztította el.

Míg a korabeli japán harcosok egyetlen lemezből kovácsolt páncélt viseltek, az ismeretlen vitéz apró lapocskákból, bőrszíjakkal összefűzött vértet viselt. A szakértők szerint a páncéling, amely az adott kor technikai újdonságát jelentette, a Koreai-félszigetről származhatott.

A harcos szemtől szembe fogadta a piroklasztikus árnak nevezett forró kő- és hamufolyamot.

"Normális körülmények között egy ilyen folyam láttán az ember futásnak ered, ám ez a férfi szemtől szembe fogadta a halált" - hangsúlyozta Ohki Sinicsiro, a Gunmai Régészeti Kutatási Alap szakembere, aki szerint mind a vért, mind a férfi magatartása arra utal, hogy magas rangú személyről van szó.

Lehet, hogy imádkozni próbált, csillapítandó a vulkán haragját - vélekedett a régész.

A férfi földi maradványai mellett egy gyermekkoponya-töredéket találtak, a szakemberek DNS-vizsgálatoknak vetik alá a csontokat, hogy kiderítsék, rokonságban állt-e a két személy.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.