A zseni végre megkapja a méltó elismerést

Tesla múzeum létesül egy blog segítségével

Nikola Tesla a világ egyik legjelentősebb tudósa és feltalálója volt, a The Oatmeal blog segítségével végre emlékmúzeumot emelnek neki Amerikában.

2012.08.29 14:49Konrád - ma.hu
Fotó: theoatmeal.com

A szerb származású Nikola Tesla igazi látnok volt, aki dacára annak, hogy a modern világ számos csodájának szellemi atyja volt, életében nem kapta meg azt az elismerést, ami igazán járt volna neki. Szerepet játszhatott ebben, hogy - különösen idősebb korában - hihetetlenül neurotikus volt, amivel kissé misztikussá tette személyét.

1903-tól 1915-ig dolgozott Wardenclyffe nevű laboratóriumában Long Islanden. Másik két kutatási központja New Yorkban és Kolorádóban már megsemmisült, de a szigeten máig megtalálhatóak laborjának maradványai. Ezekből a maradványokból próbálnak meg most Tesla múzeumot csinálni.

A vezeték nélküli energiaátvitellel kapcsolatos projekt támogatása 1917-ben megszűnt, Tesla tornyát ledöntötték és a terület végül a belga AGFA tulajdonába került. Jelenleg az ingatlant eladásra kínálják, kicsivel több, mint másfél millió dollárért.

Matthew Inman, a több mint 7 millió látogatóval rendelkező The Oatmeal blog írója, aki nagy Tesla-rajongó, felhívást intézett olvasóihoz, hogy segítsenek megmenteni a területet. New York állam felajánlotta, hogy ha sikerül összehozni a vételár felét, akkor kifizetik a fennmaradó 850.000 dollárt. Természetesen az “Operation Let’s Build a Goddamn Tesla Museum” (építsünk egy átkozott Tesla Múzeumot hadművelet) előre jelzi, nem elég csak a területet megvenni.

A múzeum létrehozásához is pénz kell, ezért Inman igyekszik maga mellé állítani a nagyobb cégeket, akik valamelyest köthetőek Tesla munkássághoz. Hihetetlen, de igaz, bár Inman egy hónapot adott saját magának, hogy összeszedje a pénzt, a 850 ezer dollár négy nap alatt összegyűlt. További négy nap kellett, hogy átlépjék az egymilliós határt – az biztos, hogy a srác tudja, hogy kell pénzt összekalapozni!

Úgy tűnik, hogy a Tesla múzeum végül mégis megszületik, méltó emléket állítva ennek a különc, de zseniális tudósnak. Ez nem csak Long Island számára lenne nagy dolog, hanem Tesla rajongóinak is világszerte, akik szívesen nyúltak a zsebükbe, hogy a szerb géniusz végre megkapja a méltó elismerést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.