Nemrég még közös ősünk volt az ezüsthátúval

A csimpánz mellett a gorilla is közeli rokonunk

A gorilla teljes genom szekvenciájának vizsgálata után a kutatók megállapították, hogy mintegy 10 millió évvel ezelőtt az emberrel közös őse volt. Az ember, a csimpánz és az orángután után a gorilla az utolsó nagy emberszabású, aminek teljes géntérképét katalogizálták.

2012.03.08 16:07Konrád - ma.hu

Az amerikai és brit tudósok által vezetett kutatás azt is megállapította, hogy a gorillák genetikai kódjának 15%-a jobban hasonlít az emberéhez, mint csimpánzé, ami pedig a legközelebbi rokonunk. A három faj genomja nagyon hasonló, az emberek és a csimpánzok génjeik 98%-ban osztoznak, míg a gorillák esetében ez 96%. A kutatáshoz egy Kamilah nevű nőstény nyugati síkvidéki gorilla génállományát használták fel.

“A gorillák önmagukban is figyelemreméltó állatok, de a fő ok, amiért különösen érdeklődünk irántuk, az evolúciós közelségük hozzánk” - mondta Aylywy Scally, a kutatás vezetője. “Ők a második legközelebbi rokonaink a csimpánzok után, és azzal, hogy információkat szereztünk a génállományukról, lehetőségünk nyílik többet megtudni az emberi evolúció azon fontos szakaszáról, amikor különvált a csimpánztól.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a gorillák mintegy 10 millió évvel váltak külön az emberek és a csimpánzok ősétől. 4 millió évvel később következett be a csimpánzok és az emberek útjának szétválása. A keleti és nyugati gorillák valamikor az elmúlt egymillió év folyamán váltak külön.

Az egyik legérdekesebb dolog, amit felfedeztek, az a halláshoz kapcsolódó gének evolúciója, ami úgy tűnik, nagyon hasonló az emberek és a gorillák esetében. “A tudósok szerint az emberi hallás gyors evolúciója a nyelvek kialakulásához köthető” - mondta Chris Tyler-Smith, a Wellcome Trust Sanger Intézettől. “Az eredmények ezt megkérdőjelezik, hiszen a hallás génjei az emberéhez hasonló ütemben fejlődtek a gorilláknál is.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.