Nagyot szólt a Gorilla-botrány

A korrupció ellen tüntettek Szlovákiában

Szlovákia 3 városában tartottak tiltakozó megmozdulást péntek délután a Gorilla-botrány kapcsán elindult tüntetéssorozat szervezői.

2012.02.17 18:06MTI

A múlt hét pénteki pozsonyi tüntetés után ezúttal Turócszentmártonba, Rózsahegyre és Eperjesre szerveztek demonstrációkat.
   
"A tüntetések fokozódnak, országszerte a választások előtti napra, március 9-re tervezzük kicsúcsosodásukat" – olvasható a szervezők állásfoglalásában.
   
Nemcsak tiltakozó akciókat, hanem vitafórumokat is szerveznek, amelybe a széles nyilvánosságot is bevonnák. Követeléseik nem változtak: mindenekelőtt a Gorilla-ügy alapos kivizsgálását, a bűnösök felelősségre vonását szeretnék elérni, illetve azon személyek távozását a közéletből, akik neve megjelent a Gorilla néven elhíresült, állítólag titkosszolgálati leiratokat tartalmazó aktákban. Az újabb követelések közé bekerült a választójogi törvény módosítása, területi listák állítása érdekében.
   
A szervezők folyamatosan hangsúlyozzák, hogy távol akarják magukat tartani minden párttól és érdekcsoporttól, amelyek az elégedetlen polgárok tüntetésein próbálnának "élősködni".
   
A múlt heti, a korábbinál alacsonyabb részvételű demonstrációk után a szlovákiai sajtóba, több elemző is úgy értékelte a helyzetet, hogy lanyhult a tüntetők elszántsága, kifáradni látszik a korrupcióellenes mozgalom. Közben a szervezők között is ellentétek alakultak ki, s ennek következtében a hét folyamán többen is távoztak a fő szervezők közül.
   
A tiltakozó megmozdulások folytatását február 25-ére ígérték a szervezők. Ennek helyszíneként Besztercebányát jelölték meg.
   
A Gorilla-botrány, amelyhez a mostani tüntetések is köthetőek, tavaly decemberben robbant ki, azt követően, hogy a Gorilla-dosszié néven elhíresült, állítólag titkosszolgálati lehallgatások leiratára alapozódó irat nyilvánosságra került. A Gorilla-dossziéban leírtak teljes egészükben mind a mai napig nem kerültek bizonyításra, de azok eredetiségét több közszereplő, köztük Daniel Lipsic belügyminiszter is megerősítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.