Ezrek tiltakoztak

Kiakasztotta a szlovákokat a gorilla

Szlovákia több városban ezrek tüntettek pénteken a politikai korrupció ellen.

2012.02.03 22:18MTI

A mostani, sorrendben második megmozdulásra Pozsonyban, Nyitrán, Zsolnán, Zólyomban, Trencsénben, Kassán, Eperjesen és Poprádon került sor. A tüntetések annak a tiltakozáshullámnak részei, amelyet a karácsony előtt nyilvánosságra került Gorilla-dossziéban szereplő, a szlovákiai politikai élet és gazdasági érdekcsoportok állítólagos összefonódását leíró információk váltottak ki.

Az önálló Szlovákia történetének legnagyobb politikai-közéleti botrányává vált Gorilla-ügy - a nagy hideg ellenére - több ezer embert vitt az utcákra. A számbelileg legnagyobb tiltakozás a fővárosban és Kassán volt. Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés terének közel felét töltötte be a tiltakozó tömeg - a tiltakozók kereplőkkel és saját gyártású transzparensekkel jelentek meg -, Kassán becslések szerint 3 ezren tüntettek.

Pozsonyban Alena Krempasská, a tüntetés egyik szónoka felolvasta a szervezők államhatalomnak címzett követeléseit. A 10 pontos követeléssorban többek közt szerepelt, hogy a Gorilla-dossziéban szereplő összes politikus távozzon posztjáról, és haladéktalanul kezdődjön meg az érintettek büntetőjogi felelősségre vonása.

"A legfőbb ideje, hogy végre valakik a rács mögé kerüljenek, mert különben sosem lesz vége a korrupciónak" - nyilatkozta  a helyszínen a tüntetés egy magyar résztvevője.

A tiltakozó menetben - civilként - több politikai pártnak a Gorilla-dossziéban nem említett képviselője is részt vett. "Tiszteletben tartjuk a szervezők kérését, hogy a politikai pártok maradjanak távol a rendezvénytől, ugyanakkor támogatjuk a tiltakozóknak a politikai élet megtisztulását célzó követeléseit" - mondta el a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, a menetben civil résztvevőként megjelent Berényi József.

A "Gorillák a rács mögé!", "Eleget etettünk benneteket" és hasonló transzparenseket tartó tiltakozók a Szabadság térre, a kormánypalota épülete elé vonultak, a tiltakozók egy része petárdákat és hangbombákat dobott be a kormánypalota kertjébe, atrocitásokra nem került sor. A TASR állami hírügynökség törvényszéki forrásokra hivatkozva éppen pénteken hozta nyilvánosságra a Pozsony I-es járásbíróság előz napi döntését, amely szerint ideiglenesen nem jelenhet meg nyomtatásban egy a Gorilla dossziéban leírtakat feldolgozó könyv. A kiadás felfüggesztését egy a Gorilla dossziéban többször is szereplő személy kezdeményezte.

A Gorilla-botrány tavaly decemberben robbant ki, azt követően, hogy a Gorilla-dosszié néven elhíresült, állítólag titkosszolgálati lehallgatások leiratán alapuló irat nyilvánosságra került. A Gorilla-dossziéban leírtak teljes egészükben mind a mai napig nem kerültek bizonyításra, de azok eredetiségét több közszereplő, köztük Daniel Lipsic belügyminiszter is megerősítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.