2015-ben

150-170 magyar sportoló indulhat majd az I. Európa Játékokon

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) becslése szerint 150-170 magyar sportoló vehet majd részt az I. Európa Játékokon Bakuban, ahol 19 sportág 24 olimpiai és öt nem olimpiai szakágának versenyeit rendezik meg 2015. június 12. és 28. között.

2014.10.06 15:41MTI
freedigitalphotos.net/Toa55

A MOB-nak a rajt előtt 250 nappal tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy "előzetesen szakmailag heterogénnek" nevezhető az esemény, mivel lesznek olyan sportágak - triatlon, sportlövészet és asztalitenisz -, melyekben riói ötkarikás kvótát is lehet szerezni, ám a vizes sportok esetében csak 17 évesnél fiatalabbak vehetnek majd részt a játékokon.

Atlétikában a kontinens harmadik divíziójába tartozó válogatottak képviselői szerepelhetnek, így - a júniusban a második divízióba kiesett - magyarok nem indulhatnak.

A játékok összesen kilenc sportágnál számítanak bele a riói kvalifikációba. Asztaliteniszben, sportlövészetben és triatlonban a győztesek olimpiai indulási jogot szereznek, míg úszásban és atlétikában ötkarikás szintet lehet elérni, íjászatban, tekvondóban, kerékpárban, valamint röplabdában pedig a kvalifikáció szempontjából fontos világranglista-pontok szerezhetők.

Szabó Bence MOB-főtitkár jelezte, hogy az Európai Olimpiai Bizottságnak (EOC) fontos az esemény, s várhatóan mind a 49 ország képviselteti majd magát rajta. A kvalifikációs időszak május 1-jén zárul az Európa Játékokra, melyen 6342 sportoló vesz majd részt, s összesen 253 számban avatnak győztest.

Fábián László, a MOB sportigazgatója elmondta, hogy a hazai szakszövetségek képviselőivel folytatott múlt heti egyezetés alapján több sportágban is a lehető legerősebb összeállításban vesznek majd részt a magyarok. Így például kajak-kenuban is, mert tíz héttel a kvalifikációs világbajnokság előtt ideálisnak tartják a játékok időpontját.

A már megszerzett bakui kvótákkal kapcsolatban elhangzott, hogy birkózásban 12 férfi és hat női, kajak-kenuban 20, ökölvívásban pedig 10 férfi és 4 női helye van Magyarországnak.

Tornában az aerobic csapatok már kiharcolták a kvalifikációt, a szertornászok három férfi és három női helyet szereztek, ritmikus gimnasztikában pedig várhatóan egy magyar indulhat. A vizes sportágak esetében úszásban nyolc fiú és nyolc lány lehet ott Bakuban, vízilabdában a lányoknál és a fiúknál is lesz magyar csapat, míg műugrásban három sportoló szerepelhet.

A sportigazgató hangsúlyozta, hogy a megszerzett bakui kvalifikációk nem jelentenek biztos indulást, a kvóták egy részét várhatóan nem használja majd ki Magyarország. Ezzel kapcsolatban említette például az ökölvívókat, akiknél nem biztos, hogy mind a tíz férfi súlycsoportban adnak le nevezést.

A MOB a csapat finanszírozásával kapcsolatban olyan döntést hozott, mely szerint a prioritást azok a sportágak élvezik, melyekben riói kvóta szerezhető Bakuban, ezeket követik azon sportágak, melyek kvalifikációjára közvetetten hatással van az Európa Játékok, s végül jönnek azok, melyeknél a bakui "csak" egy nemzetközi verseny. Állami jutalomban a bakui helyezettek nem részesülnek.

Amint azt Szabó Bence mondta, kiértékelik majd a bakui versenyek tapasztalatait, s ez alapján döntenek arról, hogy a következő, 2019-es Európa Játékokra javasolják-e a jutalmazást.

A főtitkár kérdésre válaszolva azt is jelezte, a MOB nem vette fontolóra, hogy kandidáljon Európa Játékok rendezésére, igaz, Patrick Hickey, az EOC elnöke egy korábbi találkozásuk alkalmával felvetette ezt az ötletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.