Fiatal a legény!

Csíkszereda lovasa nyerte a Székely Vágtát

A Csíkszeredát képviselő Márton Gréta nyerte vasárnap a harmadik alkalommal megrendezett Székely Vágtát Orszon nevű, 11 éves angol félvér lovával, a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn.

2013.07.15 04:30MTI

A 19 éves Márton Gréta személyében másodszor nyerte női lovas a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamaként megrendezett Székely Vágtát. Rajta kívül a második helyezett, a kézdivásárhelyi Bódi Albert és a tavalyi győztes lovat megülő, idén a harmadik helyre befutott csíkszentkirályi André Mónika is rajthoz állhat a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyet idén szeptember 20-22 között rendeznek a Hősök terén - tájékoztatta az MTI-t Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta ügyvezető igazgatója.

A vágta idei nagy reménysége, a házigazda Sepsiszentgyörgy Alkony nevű lova a középfutamon megsérült és nem vehetett részt a döntőben, de az egyik elővágta szervezőjeként Sepsiszentgyörgy mindenképpen képviseltetheti magát a Nemzeti Vágtán.

"A székely virtusnak köszönhetően nem csak Erdélyben kerül sor a Nemzeti Vágta előfutamát jelentő versenyre: a székelyek kezdeményezésén felbátorodva a Vajdaságban is kedvet kaptak a rangos lovas esemény megszervezéséhez" - mondta a megnyitón Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya. A Vajdasági Vágtát július 27-én rendezik Andrásnépén (Zobnatica).

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere köszöntőjében elmondta: a Vágta nemzetpolitikai intézménnyé nőtte ki magát. A városatya szerint ez a rendezvény üzenetet fogalmaz meg Bukarest felé, jelzi, hogy itt székelyek élnek, akik szeretik ezt a földet. "A vágtató ló mindig a szabadság jelképe, így Székelyföldön is a szabadságvágyunk szimbóluma" - fogalmazott a polgármester.

A harmadik alkalommal megrendezett Székely Vágtára harminc székelyföldi település nevezte be lovát és lovasát. A kétnapos hagyományőrző lovas ünneppé terebélyesedett, huszárbemutatókkal, fogathajtóversennyel és lovas bemutatókkal fűszerezett rendezvénysorozatra - a szervezők becslése szerint - több mint tízezer látogató zarándokolt el a Sepsiszentgyörgytől 15 kilométernyire lévő Óriáspince-tetőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.