Méltó utód

Messi: Maradona, Figo és Steffi Graf után szabadon

Miközben Messiék ügyében tart a vizsgálat, az argentinok korábbi világklasszis labdarúgója, Diego Armando Maradona változatlanul tagadja, hogy 38 millió eurónyi adóval tartozna az olasz államnak.

2013.06.13 21:44MTI
Fájhat a feje, Fotó: MTI

Lionel Messit és édesapját 4 millió eurós adócsalással vádolják Spanyolországban, ám közel sem az argentin sztárfutballistáé az első eset, amikor egy élsportoló baja meggyűlik az adóhatósággal. Többek között Samuel Eto'o, Luis Figo és Valentino Rossi is került az FC Barcelona labdarúgójához hasonló helyzetbe.

A négyszeres Grand Slam-tornagyőztes teniszezőt, Arantxa Sanchez Vicariót 2009-ben 3,5 millió euró befizetésére kötelezték korábban be nem vallott jövedelemadója után, mivel a spanyol hatóság úgy ítélte meg, hogy az egykori világelső inkább spanyol lakos, mintsem andorrai.

A múlt év júniusában a spanyol államügyész indított eljárást Samuel Eto'o-val szemben, mert a kameruni labdarúgó 2006 és 2009 között 3,5 millió euró befizetését próbálta meg elkerülni a személyéhez kötődő jogok értékesítéséből szerzett bevételei után. Eto'o állítólag két céget hozott létre, egyet Magyarországon, egyet pedig Spanyolországban, ezeken keresztül érkezett meg hozzá a Barcelonától, illetve a Puma sportszergyártó cégtől az értékesítésből befolyt összeg.

Tavaly márciusban a portugál Luis Figót kötelezték arra, hogy 2,4 millió eurót fizessen be a spanyol államkasszába. Az exfutballista 2008-ban fellebbezést nyújtott be a spanyol adóhatóság keresetével szemben, mely szerint 1997 és 1999 között - szintén az FC Barcelona játékosaként - nem fizette be a szükséges járulékot a jogdíjak után befolyó jövedelméből. A fellebbezést elutasították

Ám nem csak Spanyolországban találni hasonló ügyeket. Németországban az egykori világranglista-éllovas teniszező Steffi Graf édesapja került börtönbe egy átvilágítást követően, 2002-ben pedig a honfitárs, szintén volt világelső Boris Beckernek kellett bírságot fizetnie adóelkerülésért. Olaszországban a Moto GP hatszoros világbajnoka, Valentino Rossi hosszas kivizsgálást követően fizetett be 37 millió eurót a helyi adóhatóságnak 2008-ban. Miközben Messiék ügyében tart a vizsgálat, az argentinok korábbi világklasszis labdarúgója, Diego Armando Maradona változatlanul tagadja, hogy 38 millió eurónyi adóval tartozna az olasz államnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.