Lesz török hódítás?

Igazi vérpezsdítő csata várható

A nyitónap második mérkőzésének szereplői közül Portugáliáról már ejtettünk szót, most a török válogatott esélyeit latolgatjuk.

2008.06.07 12:56ma.hu

Törökország sohasem volt futball nagyhatalom. Ezt a kijelentésünket persze nem kívánjuk elpostázni egy isztambuli újságnak, hiszen akkor nagy valószínűséggel újbóli török elnyomásnak lennénk kitéve jó ideig. Merthogy az utóbbi 10-15 évben az egyik, ha nem a legnépszerűbb csapatsportággá nőtte ki magát a futball a félholdas országban. 

Fanatikus szurkolók és szurkolói csoportok, sikerek mind válogatott, mind pedig klub szinten. Ez jellemezte a török futballt az elmúlt bő évtizedben. A török foci tehát jó úton halad afelé, hogy egyszer már, mint futball nagyhatalom tekintsünk rájuk. A 2002-es világbajnokságon már igazán közel álltak ehhez, hiszen a dobogó harmadik fokát szerezték meg. Európa-bajnokságon még nem igazán villantottak a törökök, így várható hogy harapni fognak. 

Nézzük, kik azok a meghatározó játékosok, akik komoly szerepet vállalhatnak. Először is nagyon fontos leszögezni, hogy a török válogatottban leginkább otthon játszó futballisták szerepelnek, az idegenlégiósok száma igen szerény. Ám annál nívósabb. Hiszen nagyon sokat várnak a Bayern Münchenben játszó Hamit Altintop-tól, a Newcastle United légiósától Emre Belözoglu-tól, vagy a Villarealban remek idényt záró Nihat Kahveci-től. 

De a csapat gerincét ennek ellenére is a Galatasaray, a Fenerbahce és a Besiktas játékosai alkotják, ami egyfelől nagy előny, hiszen Fatih Terim szövetségi kapitány hétről hétre láthatja játékosai formáját, viszont a hazai rivalizálás nem biztos hogy jót tesz a csapategységnek. Mindenesetre a török válogatott harciassága és gólra törő játéka ezen az Eb-n nagy valószínűséggel kamatozni fog. Lehet, hogy akár már a portugálok ellen…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.