Gratulálunk!

Vadnai Benjamin a magyar vitorlázás első U18-as világbajnoka

Ápilis 7-én nagy fölénnyel nyerte Argentínában a Laser 4.7 világbajnokságot Vadnai Benjamin. A BYC versenyzője ezzel hároméves Laser 4.7 pályafutását koronázta meg.

2012.04.08 13:22MTI

Ápilis 7-én nagy fölénnyel nyerte Argentínában a Laser 4.7 világbajnokságot Vadnai Benjamin. A BYC versenyzője ezzel hároméves Laser 4.7 pályafutását koronázta meg. 2010-ben U16-os Európa bajnok volt és ő nyerte 2010-ben és 2011-ben  az osztály Európa Kupa versenysorozatát – írta közleményében a Magyar Vitorlás Szövetség.

Győzelmével ő a magyar vitorlás sport történetének első utánpótlás korú világbajnoka!

A Laser 4.7 az olimpiai Laser Standard utánpótlás osztálya. Az olimpiai típussal azonos hajótesten a fiatalok kisebb vitorlázatot használnak, egyébként a két típus mindenben azonos.

Vadnai Benjamin Buenos Airesben 86 ellenfelével mérkőzött az egyhetes versenyen. A kezdetben gyenge szelet napról napra erősebb váltotta fel, amely persze komoly hullámzással is járt, komoly próba elé állítva a 16-18 éves versenyzőket.

Vadnai a tizenkét futamból kettőt megnyert, Gyenge és erős szélben egyaránt egyenletesen jól teljesítve mindig az élmezőnyben végzett, míg ellenfelei sorra hibáztak. A tizenkét futamos versenyen a tíz legjobb eredmény számit az összetett értékelésbe.

Az utolsó napon a tizenegyedik futamon a 2. helyen ért célba. Mivel ő volt a mezőnyben az egyetlen, aki minden futamban az első tízben végzett, így akkor is megnyerte volna a világbajnokságot, ha a tizenkettedik futamon rajthoz sem áll. Sőt! Utólag az is megállapítható, hogy ha az utolsó napon ki sem megy a vízre, az első tíz futamon elért eredményeivel is világbajnok lett volna.

Ő persze már világbajnokként végig vitorlázta a tizenkettedik futamot is és a hetedik helyen futott be.

A verseny végeredménye (87 induló):
1. Vadnai Benjamin  28 pont 
2. Rodriguez Nahuel (spanyol) 43 pont
4. Küster Maximilian (olasz) 48 pont

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.