Manapság évente mintegy 20 ezren másszák meg

Az igazi Európa-csúcs: 225 éve jutott fel az első ember a Mont Blanc-ra

Kétszázhuszonöt éve, 1786. augusztus 8-án jutott fel az első ember, a francia Jacques Balmat és Michel-Gabriel Paccard "Európa tetejére", a 4810 méter magas Mont Blanc-ra.

2011.08.06 14:38MTI

A környéket szegény parasztemberek lakták, akik nehéz küzdelmet vívtak a megélhetésért és fogalmuk sem volt arról, hogy a hegyekből pénzt lehetne csinálni. A csúcsot 1742-ben minősítették Európa legmagasabb pontjának, de sokáig nem akadt vállalkozó meghódítására. A helybéliek úgy vélték, a helyet gonosz szellemek és démonok lakják, ők idézik elő a gyakori lavinákat, földcsuszamlásokat, ítéletidőt.
   
A svájci arisztokrata Horace Benedict de Saussure, akit az alpinizmus atyjának is tekintenek, 1760-ban járta végig a környékbeli gleccsereket. A Mont Blanc látványa annyira megigézte, hogy jelentős összeget ajánlott fel annak, aki először feljut a csúcsra.

Erre először 1766-ban tett kísérletet Theodore Bourrit genfi festő és kántor, példáját a következő években többen is követték, de sorra kudarcot vallottak. A szárd állampolgárságú Paccard, foglalkozására nézve orvos, 1775-ben Bourrit társaságában rugaszkodott neki a vállalkozásnak, de gyorsan összeveszett társával, mert az nem volt hajlandó a gleccser jegére lépni. Megtette viszont ezt Jacques Balmat chamonix-i ásványgyűjtő-kristálykereső, aki egészen a csúcs alatti hómezőig jutott el.
   
Balmat és Paccard idővel összefogott, a csúcs meghódításáról azonban két változat létezik. Paccard szerint ő szerződtette teherhordónak a másikat, Balmat viszont úgy emlékezett, hogy a mászás az ő ötlete volt. Az viszont tény, hogy 1786. augusztus 8-án hajnali négy órakor jégcsákány és kötelek nélkül, pusztán mászóbotokkal, valamint nagy súlyú tudományos eszközökkel felszerelkezve útnak indultak.

Még aznap délután 6 óra 23 perckor az addig járhatatlannak tartott útvonalon felértek a hegytetőre, ahol félórán át tudományos méréseket végeztek, majd megkezdték az ereszkedést. A sötétben és fagyban a körülmények szerencsés összejátszása folytán éjfélre épségben elérték a gleccser lábát s másnap reggel visszatértek Chamonix-ba. A vállalkozást a völgyből távcsővel figyelték: a korabeli feljegyzések szerint Balmat és Paccard színes kendővel integetett a csúcsról, Chamonix népe pedig tombolt az örömtől.
   
A Saussure által kitűzött díjat Balmat vette fel, s mivel az idősb Dumas is az ő elbeszélését dolgozta fel, sokáig ő számított a Mont Blanc meghódítójának. Paccard szintén elkészítette jelentését, de ezt írójával együtt hosszú időre elfeledték. Balmat, akit Savoya uralkodója nemesi rangra emelt, 1787-ben huszadmagával felvitte a csúcsra Saussure-t is, ő 72 évesen arany után kutatva vesztette életét a hegyekben.
   

A Mont Blanc-ra, amelynek környéke híres síparadicsom, ma évente mintegy 20 ezer turista-hegymászó jut fel, de az út még most sem veszélytelen. Rendre érkeznek jelentések áldozatokról, és az augusztusi mászási csúcs idején minden hétvégén tucatnyi alkalommal kell a mentőszolgálatnak a bajba jutott emberek segítségére sietnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.