Lelkesek

Még bírják: Regensburgnál tart az állva evező család

Az augusztus elsejei indulást nem tudták tartani, azóta viszont töretlen erővel és lelkesedéssel haladnak az állva evező Hasulyóék a Duna németországi szakaszán.

2011.08.05 22:03MTI

A magyar Hasulyó család világrekordot kísérel meg felállítani. Hasulyó Tibor két fiával Dániellel és Brunóval együtt 40 nap alatt akarja végigevezni a Duna teljes hosszát (közel 2500 kilométert) egy újnak számító vízi sporteszköz segítségével. Az állva evezés a kajakozáshoz nagyban hasonlítható sportág: egy szörfdeszkaszerű alapdeszkából áll, amelyet két hosszú evező segítségével ülve vagy állva hajtanak.

Hétfő reggel indult volna a család a németországi Donauwörthből, de az egyik fiú megbetegedése miatt kedden tudtak csak vízre szállni. A Duna és a Lech találkozásánál kerültek vízre a deszkák, és elkezdődhetett a világrekord-kísérlet - mondta el az anya, Hasulyó Csilla - aki csónakkal követi és az ellátásban segíti az evezősöket - pénteken az MTI-nek. Fiai unokatestvére a parton terepjáróval és egy lakókocsival követi a csapatot.

"A nem várt hideg időjárás, a viharok és sok dunai duzzasztógát nagyon megnehezíti a haladást. Első nap Dani fizikai állapota miatt csak 20, azóta viszont napi 50-60 kilométert is eveznek a fiúk. Terveink szerint, ha kiérünk egy olyan szakaszra ahol nincs ennyi gát, a folyó sodrása is a segítségünkre lesz. Akkor fogjuk tudni tartani a napi 60-80 kilométeres távot" - részletezte Hasulyó Csilla.

Jelenleg Regensburgnál tartanak, és a kezdeti nehézségek ellenére nagyon jó fizikai és mentális állapotban vannak az evezősök. "Szeretnénk egészen a Fekete-tenger torkolatáig, a Duna Szent György-ágáig evezni, de a deltában már olyan nagy a tenger visszanyomó ereje, hogy elképzelhető, odáig nem tudunk eljutni. A fiúk viszont lelkesek, és azt tervezik, ha evezve nem is, szörffel sikerülhet, a deszkára erősített vitorlákkal ugyanis szörffé alakítható a sporteszköz. Mikor Budapestre érünk felvesszük a vitorlákat és, ha sikerül, beleszörfözünk a tengerbe" - tette hozzá.

A család várhatóan augusztus 16-17-én érkezik Budapestre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.