Rio 2016

Lázár: a sport nemzeti ügy

A magyar sportolók riói és az elmúlt években nyújtott teljesítménye alkalmassá és méltóvá teszi az országot olimpia rendezésre.

2016.08.25 16:46MTI
MTI/Máthé Zoltán

A kormány a sportról stratégiai ágazatként, nemzeti ügyként gondolkodik, a sportnak nem pártkérdésnek, hanem az egész nemzet ügyének kell lennie - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kifejtette: a magyar sportolók riói és az elmúlt években nyújtott teljesítménye alkalmassá és méltóvá teszi az országot olimpia rendezésre, Magyarország a világ legsikeresebb sportnemzetei közé tartozik, és ezen országok közül már csak Magyarország nem rendezett olimpiát. A "kétkedők és kishitűek nem találnak választ" arra, hogy miért ne lehetne Budapesten olimpia, ugyanis ehhez minden feltétel adott - vélekedett.

Lázár János kijelentette: a kormány erősíti a sport iránti elkötelezettségét a jövőben, a mindennapos sporthoz, testneveléshez és az utánpótlás-neveléshez a kormány kötelessége a szükséges infrastruktúra és pénzügyi feltételek megteremtése.

Mint mondta, a kormány következő ülésén átbeszéli a 16 kiemelt sportág teljesítményét, működési feltételeit.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón részletesen beszámolt a stratégiai és a gazdasági kabinet elmúlt üléseiről. Ennek részeként közölte: jövő nyárra a Magyar Államkincstár lehet az egyedüli központi kifizetőhely, azaz az állampolgárok minden állami támogatást, juttatást innen kaphatnak.

Napirenden volt emellett a háttérintézmények átalakítása, amellyel kapcsolatban a tárcavezető megerősítette, hogy 20 százalékos létszámleépítés várható.

Lázár János közölte: a stratégiai kabinet arról is döntött, folytatódik az új tűzoltólaktanyák és új büntetés-végrehajtási intézetek létrehozása. 2018-ig ötezer új börtönférőhely lesz. Külön kiemelte, hogy a kormány terveivel ellentétben Bátonyterenyén nem lesz börtön.

A döntések közül azt is megemlítette, hogy - a természeti értékek és a tulajdon védelme érdekében - szigorítani fogják a szélerőművek létesítésének feltételeit.

Egyetértettek az ülésen a szociális ellátó centrumok létrehozására vonatkozó javaslattal, és jóváhagyták a Digitális Gyermekvédelmi Stratégiát is.

A Miniszterelnökség vezetője elmondta továbbá, hogy a stratégiai kabinet ülésének vendége volt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, akivel áttekintették a közigazgatási bíráskodás kérdését, amely bevezetésének célja a közigazgatási ügyek minél gyorsabb megoldása. A témában ötpárti egyeztetést kezdeményeznek. Egy kérdésre válaszolva "teljes hülyeségnek" nevezte, hogy a közigazgatási bíróságokhoz akarnák delegálni "a kényes politikai ügyeket". A miniszter azt is cáfolta, hogy Patyi András, a közszolgálati egyetem rektora lenne majd a közigazgatási bírósági szervezet vezetője. Azt azonban lehetségesnek tartja, hogy megfelelő alkalmazási feltételek esetén a közigazgatásból érkezhessenek bírák.

Foglalkoztak a Magyar Rádió Énekkarával, Szimfonikus Zenekarával és Gyermekkórusával is, és a kormány úgy döntött - ismertette -, hogy három minisztériumnak ki kell dolgoznia egy olyan konstrukciót, amely alapján a szimfonikusok megmaradhatnak, erősödhetnek. A Magyar Rádió nem mondhat le a Szimfonikus Zenekarról, a színvonalas működés feltételeit sürgősen biztosítani kell - hangsúlyozta.

A gazdasági kabinet döntéseit ismertetve elmondta: Óbuda önkormányzata jelentős forrást kap piac létrehozására; kiemelt támogatást biztosítanak a ritmikus gimnasztikázók 2017-es magyarországi Európa-bajnokságának megrendezéséhez; százmillió forinttal támogatják az Anyanyelvápolók Szövetségét; jóváhagyták a munkavédelmi nemzeti programot; kilencmilliárd forintból megújulhat a kaposvári Csiky Gergely Színház; Magyarország jövőre a berlini Nemzetközi Zöld Hét díszvendége lesz. Emellett határoztak arról, hogy a nyár elején vihar sújtotta Rozsály és más települések is kárenyhítésben részesülnek.

A kérdések között Farkas Flórián miniszterelnöki biztos OLAF-ügyében azt közölte, hogy a politikus részt vett az OLAF, azaz az Európai Csalás Elleni Hivatal meghallgatásán, az ott meg nem válaszolt kérdésekre pedig írásban felel. Megjegyezte továbbá azt is, hogy a kormány megnyugtató választ tud adni az OLAF kérdéseire.

A Bayer Zsolt újságíró Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetését firtató kérdésekre azt felelte: tiszteletben tartja, de sajnálja, hogy emiatt többen is visszaadták kitüntetésüket. "A kitüntetést nem a kormány adja (...), hanem a magyar állam", ezt lenne érdemes megfontolniuk azoknak, akik visszaadták az elismerést - mondta.

Bayer Zsoltról úgy nyilatkozott: vannak teljesítmények, amelyek megkérdőjelezhetetlenek, ilyen például az újságíró nevéhez fűződő 1100 év Európa közepén című sorozat. "Szabadszájú publicisztikai tevékenységével természetesen sok tekintetben nem értek egyet, de ez nem von le annak a teljesítménynek az értékéből, amit egyébként Bayer Zsolt akár a filmsorozataival, akár a könyveivel, akár a Kárpát-medencei magyarság melletti kiállásával letett az asztalra" - fogalmazott, hozzátéve: Bayer Zsolt kitüntetését nem a kormány kezdeményezte, de akceptálta az erre vonatkozó civil előterjesztést.

Egy másik kérdésre arról is beszélt a tárcavezető, hogy megrekedtek a tárgyalások Munkácsy Mihály Golgota című festménye ügyében a tulajdonossal, Pákh Imrével.

Lázár Jánost megkérdezték a 3-as metró felújításáról is, amelyről azt mondta: kizárt, hogy az idén elkezdődjön a rekonstrukció, mert még nem jelent meg a közbeszerzési pályázat, amelyet a fővárosnak kell kiírnia. Ha a felhívás most megjelenne, leghamarabb jövő tavasszal kezdődhetne a felújítás - jelezte. A budapesti dugódíj ügyében azt közölte: a kormány szándéka változatlan, nem szeretne dugódíjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.