Lakat alatt a kritikus tömeg

Tömeges letartóztatás az olimpiai megnyitón - videók a Critical Massról

A londoni rendőrök paprikasprayt is használtak miközben összeterelték a "Critical Mass" résztvevőit a brit fővárosban az Olimpiai Játékok megnyitójának napján.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.07.28 10:35Konrád - ma.hu

Legalább 50 embert vettek őrizetbe a stadion közelében az Olimpiai Park szélén. A bringások azt mondják: a rendőrök úgy terelték össze őket, mint egy birkanyájat. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök több biciklist félrelöktek, hogy utat csináljanak David Beckhamnek.

Az egyik szemtanú egy videót töltött fel a YouTube-ra amin állítólag az látszik, hogyan támadnak rá egy triciklin ülő mozgássérült emberre és vetnek be paprikasprayt ellene. "A havonta megrendezett kerékpáros eseményen néhány ember került letartóztatásra szabályszegésért" - mondta el a Scotland Yard szóvivője.

A letartóztatottak számáról ugyanakkor nem sikerült pontos adatokat szerezni. Egyesek szerint legalább 50 embert állítottak elő és tereltek fel a közelben parkoló "különleges" buszokra. Mások ugyanakkor több mint száz megbilincselt kerékpárosról beszélnek.

A bringások a világszerte minden hónap utolsó péntekjén megrendezésre kerülő "Critical Mass" résztvevői voltak. A kerékpáros közösség ilyenkor együtt, csapatban teker végig a városok utcáin. De a péntek esti megnyitóünnepség miatt a rendőrség jó előre megtiltotta a londoni csoportnak, hogy az Olimpiai Park területén tekerjenek.

A rendőrség nyilatkozata szerint azért korlátozták a menetet mert "meg kell akadályozni a közösség és az Olimpiai Játékok megzavarását". A közlemény kiadása után az interneten azonnal szervezni kezdték a bringás menetet immáron az Olimpia elleni tüntetésként. A Metropolitan Police szerint a kerékpárosokat közrendvédelmi bűncselekmények miatt tartóztatták le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.