Laura Ziskinnel mellrák végzett

Hollywood gyászban: egy legendát veszítettünk el

61 éves korában, 7 éves küzdelem után elhunyt az egyik leghíresebb és kétségtelenül legismertebb női producer, számtalan sikerfilm készítője. Laura Ziskin még be tudta fejezni a Pókembert.

2011.06.17 09:36ma.hu

Egy New York-i rákellenes bemutatóról hazafelé tartva a repülőgépe váratlanul viharba keveredett és olyan örvény kezdte rázni, amitől még egy felnőtt nő is pánikba esik. Sherry Lansing, a hollywoodi nők egyenjogúságának egyik élharcosa is megijedt, ám a szomszéd ülésen Laura Ziskin ránézett és azt mondta: „Nem fogok meghalni egy repülőgép-szerencsétlenségben. Rákos vagyok!

Ez a keménység, ez az elszántság tette Ziskint Hollywood egyik legerősebb és legkitartóbb nőjévé – mondta Lansing, amikor a legendáról emlékeztek meg néhány nappal ezelőtti halálát követően.

Az volt a filozófiája, hogy tedd a dolgod, és minden mást felejts el.” – folytatta a beszédet. „Mindig azt mondta: ezeket a lapokat osztották le, és ha akadályokba ütközöl, mert nő vagy, vagy bármi más miatt, akkor még jobban kell csinálnod, mint bárki más. Nem panaszkodni kell, nem hisztizni, szeresd az életet – és végül irányíthatod a Pókembert.

Nem véletlenül utalt a híres figurára Ziskin akkori beszédében: a férfiak között is elismerést kivívott nő nevéhez fűződik nemcsak a híres filmszéria készítése, de számos egyéb sikerfilm is, mint például a Micsoda nő!, a Lesz ez még így se, a Harcosok klubja, vagy Az őrület határán.

Fotó: ElectroShadow


És Ziskinnek nemcsak a szavakban mutatkozott meg az akaratereje: hét éven keresztül küzdött elszántan a mellrákkal, 2008-ban pedig élére állt a Stand Up To Cancer nevű jótékonysági szervezetnek, amely a rák elleni harcban jeleskedik.

Közben pedig - csak úgy mellékesen - elkészítette a Pókember negyedik részét, amit csak ezután fognak bemutatni.

A nonprofit jótékonysági szervezettel és több más hírességgel közösen mintegy 180 millió dollárt sikerült összegyűjtenie a rákkutatásra, emellett kiemelt szerepet vállalt a környezetvédelemért folyó kampányokban is.

Azt vallotta, hogy az embereknek úgy kell egymás mellett élniük és együttműködniük egymással, hogy közben nem kell feladniuk a saját hitüket.

Ziskin 2002-ben kapott először Oscar-díjat a Pókember 2. részéért, akkor azt mondta: "Minden nap kompromisszumot kell kötnöd, ha filmet csinálsz. [...] Mindig reméled, hogy nem lesz olyan ötleted, ami elsüllyed, csak tartsd a fejedben az elképzeléseid, akkor tökéletes lesz. A realista része ennek az, hogy soha nem érheted el igazán."

Márpedig ötletekből nem volt hiány nála, olyannyira, hogy a Pókember 3. része a Sony Entertainment történetében a legmagasabb bevételt hozó filmmé vált.

"Laura a legközelebbi barátom volt" - vette át a szót a megemlékezésen Amy Pascal, a cég társelnöke. "Kreatív vezetőként fényt hozott mindannyiunk életébe, aki szerette őt és együtt dolgozott vele. Néha idegesítően maximalista volt, de épp ezért a legjobb is."

Fotó: AceShowBiz

Ziskin 2004-ben épp a Pókember 2. részét készítette, amikor egy mammográfiás vizsgálat alkalmával megállapították, hogy 4. stádiumú mellrákja van. A múlt héten pedig még a negyedik Pókember finomításain dolgozott – napokkal azelőtt, hogy a kór végleg győzedelmeskedett felette.

Szerencsés nő vagyok” – mondta a producerek nagyasszonya még januárban. „Soha semmi rossz nem történt velem.” – tette hozzá, kivételes erőről tanúbizonyságot téve.

Ziskin a showbizniszben alkotó nők egyik élharcosa volt, bár nem volt könnyű érvényesülnie az alapvetően férfias szakmában, de bebizonyította, hogy nincs lehetetlen. A legnagyobb filmekben vehetett részt, és munkásságát két Oscarral, valamint 8 Emmy- és 9 egyéb tévés díjra jelöléssel ismerték el.

A 20th Century Fox egyik leányvállalatának alapítója volt 1994-ben, majd a Fox 2000-től történt távozását követően több élő show-ban játszott jelentős szerepet.

61 éves korában, június 12-én hunyt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.