51 milliót adtak az elhunyt hercegnő két ruhájáért

Milliós árverés: Katalin hercegnő miatt többet érnek Diana ruhái?

Egy "egyszer-viselt" fekete estélyi és egy háromszor felvett kék alkalmi ruha összesen 276 ezer dollárt ért az árverésen: a néhai Diana hercegnő ruháit végül egy múzeum vette meg.

2011.05.09 10:29ma.hu

Minden bizonnyal a másfél héttel ezelőtti nagyszabású királyi esküvő is közrejátszott az árverés sikerében, a Julien's Aukciósház szervezői tehát tudatosan választhatták ki épp az elmúlt hétvégét, hogy kalapács alá vigyék a néhai Diana hercegnő két estélyi ruháját.

Az eredmény nem is maradt el: a ruhákért összesen 276 dollárt (több mint 50 millió forintot) fizetett ki újdonsült tulajdonosuk, egy múzeum. A Reuters híre szerint a Beverly Hillsben tartott aukción egy fekete nyersselyem és egy halványkék selyem és sifon estélyi ruhára lehetett licitálni.

Előbbit a hercegnő 1992-ben viselte egy állami rendezvényen, ezért 144 ezer dollárt fizetett a vevő, utóbbit pedig - ami vállpántos, nyitott ruha, ezért egy stóla is tartozik hozzá - három alkalommal vette fel, és 132 ezer dollárt ért.

Először az 1987-es Cannes-i Filmfesztiválon láthattuk rajta, majd ugyanabban az évben ebben a ruhában készült róla portré, 1989-ben pedig a Londoni Royal Színházban a Miss Saigon díszbemutatójára ment ebben a ruhában.

Fotó: Julien's Auction

A két darabot a hercegnő 1997-es halála óta egy légkondicionált helyiségben őrizték, míg vasárnap sor került az árverésre - mondta el Darren Julien, az aukciósház elnök-vezérigazgatója.

"A világ minden tájáról kaptunk ajánlatokat, és nagyon örülünk, hogy végül egy múzeumhoz kerültek a ruhák, ahol kiállítják és így mindenki láthatja." - örvendezett az igazgató. A múzeum nevét azonban a hivatalos bejelentésig nem szerette volna ő sem nyilvánosságra hozni.

A ruhák nem először kerültek kalapács alá: 1997-ben, mindössze három hónappal Diana hercegnő halála előtt egy jótékonysági árverés keretén belül kerültek legutóbbi tulajdonosaikhoz, a WeTV-hez és egy esküvői központhoz, ám most úgy döntöttek, ideje újra értékesíteni, nem titkoltan Vilmos herceg és Katalin hercegnő esküvője tiszteletére. Feltehetőleg épp ez az esemény magára az árra is jelentős hatással volt, hisz ezekben a hetekben minden felértékelődött, ami az angol királyi családhoz köthető.

A Julien's Aukciósház vezetője elmondta, a vételár egy része egy Dianához köthető jótékonysági szervezethez került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.