Örökké Tini, pedig már 65 éves!

Videó - A ma születésnaposa: Bródy János

Ha én rózsa volnék, Sárga rózsa, Amikor én még kissrác voltam, Ne gondold - csak néhány cím abból a több százból, amivel Bródy János történelmet írt, így ő lehetett "A MA születésnaposa".

2011.04.05 10:29ma.hu

Talán az egyetlen ember, akit 65 évesen is bátran hívhatunk Tininek: a magyar beatzene egyik úttörője, a legendás Illés együttes tagja, megannyi örökzöld sláger és rockopera szövegírója ma ünnepli születésnapját.

Bródy János - merthogy róla van szó - 1964-ben, érettségi után kezdte hivatalos pályafutását, amikor csatlakozott az Illés zenekarba, saját megfogalmazása szerint itt derült ki, hogy "a dallamokhoz illeszthető szavak egymás után rendezéséhez neki volt a leginkább tehetsége". Pedig a két Szörényi-testvérnek sem lehet oka a panaszra, de az biztos, hogy Bródy nemcsak tehetséges, de igen termékeny szövegíró is egyben.

Fotó: muvesz-vilag.hu

Olyan korban tanult meg alkotni, amikor minden kimondott szónak súlya volt, és bizony nem lehetett bármit kimondani. Bródy kiváló érzékkel fogalmazta meg az akkori rendszer által nem szívesen hallott gondolatokat, megannyi ártalmatlannak tűnő, mégis lázadó szó a cenzorhivatal árnyékában...

Egészen 1973-ig, amikor Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című albumán megjelent az azóta kultusszá vált Ha én rózsa volnék - a cenzorok a boltokból visszarendelték és bezúzatták az összes lemezt, de a dal addigra már elindult hódító útjára, több mint 15 évvel a rendszerváltás előtt!

Nehéz lenne kiemelni egyetlen csokorra való művét, hisz szinte minden dal, ami az ő nevéhez fűződik, a mai napig ismert és kedvelt sláger.

Miközben az Illés tagjaival alig néhány évnyi közös munka után búcsút intettek egymásnak, Bródy már javában írta a dalokat nemcsak Koncz Zsuzsának, hanem ő lett a frissen megalakult Fonográf szövegírója és Halász Judit előadásában is sok Bródy-sor köszön vissza.

Bródy János díjai

SZOT-díj (1981)

Kossuth-díj az Illés együttes tagjaival megosztva (2000)

Fonogram
Életműdíj (2011)

1978-tól végleg önálló útra lép, ami persze nem jelenti azt, hogy nem dolgozik másokkal, csupán nincs állandó alkotócsapata. Még mindig a szocializmusban, bár annak az addigra erősen fellazult légkörében születik meg az István, a király című rockopera, ami újabb bizonyítéka Bródy zsenialitásának: a történelmi köntösbe bújtatott rendszerváltó ideológia észrevétlenül csúszott át a cenzorok kezén.

A politikai szabadság azonban már nem inspirálta annyira a zenészt, úgy látszik, az ő igazi közege a rendszerváltással együtt a múltba veszett, sőt, az utóbbi tíz évben már nem is adott ki friss albumot, a néhány újonnan született dalát pedig legfeljebb élő koncerteken lehet hallani.

Ez azonban semmit nem változtat az eddig elért érdemein, életműve kitesz egy egész emberéletre valót is. Boldog születésnapot!

Még több hír Bródy Jánosról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.